Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΕΛΛΗΣ

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κύριο κτήριο του μουσείου κτισμένο στο παραδοσιακό τοπικό αρχιτεκτονικό ύφος.
Ο Παύλος Βρέλλης, ιδρυτής του μουσείου
Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, επίσης γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην Ήπειρο. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Παύλου Βρέλλη τον Φεβρουάριο του 1983 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Φιλοξενεί 150 κέρινα ομοιώματα και 37 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.[1]

Χώρος

Το κύριο κτίριο βρίσκεται 14 χλμ. νότια των Ιωαννίνων, στον Δήμο Μπιζανίου, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Ιωαννίνων. Ανήκε στην κυριότητα του ιδρυτή του, γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Καλύπτει συνολικά μια έκταση 2.500 τετρ. μ. και είναι κτισμένο με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, σύμφωνα με σχέδια που εκπόνησε ο ίδιος ο Π. Βρέλλης.
Επίσης μικρό παράρτημα του μουσείου βρίσκεται εντός της πόλης των Ιωαννίνων.

Εκθέματα

Το κέρινα ομοιώματα του μουσείου παριστάνονται σε φυσικό μέγεθος, μέσα σε περιβάλλον πιστής παρουσίασης του εκάστοτε περιβάλλοντός τους, αναπαριστώντας μορφές και γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Ο επισκέπτης αισθάνεται ότι ταξιδεύει σε βουνά, παλιά οικήματα, σπηλιές, εκκλησίες, μονοπάτια, ακολουθώντας μια κυκλικού χαρακτήρα ξενάγηση.
Η θεματολογία καλύπτει 24 αιώνες Ελληνικής Ιστορίας (από το 500 π.Χ.), με ιδιαίτερη έμφαση στην νεώτερη ιστορία της Ηπείρου. Ορισμένα από τα ιστορικά γεγονότα και θέματα που αναπαριστάνονται είναι τα εξής:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | 100 Web Hosting