Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ Η ΘΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ !

Τα πιο σημαντικά μουσεία της Αθήνας

Στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα σημαντικά μουσεία της πόλης. Τα μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα φιλοξενούν μερικά από τα πιο αξιόλογα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης, αλλά και εικαστικά έργα σύγχρονων δημιουργών που αξίζει να δείτε.

Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, έχει δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες. Απέναντι από τον βράχο της Ακρόπολης, επικοινωνεί άριστα με το μνημείο, αφού το κοινό έχει τη δυνατότητα να ατενίζει την Ακρόπολη από οποιοδήποτε σημείο του μουσείου χάρη στο γυάλινο περίβλημά του. Στις πέντε αίθουσές του μπορείτε να περιπλανηθείτε στην ιστορία της Ακρόπολης μέσα από ευρήματα που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. Η κάθε αίθουσα αναπαριστά όσο καλύτερα γίνεται την αρχαία πραγματικότητα. Εντυπωσιακή είναι η Αρχαϊκή Αίθουσα, όπου ο επισκέπτης βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα σ’ ένα δάσος από αγάλματα και φυσικά η Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου η ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο, τσιμεντένιο πυρήνα του μουσείου, που έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον σηκό του Παρθενώνα, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει για πρώτη φορά ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο του μνημείου, να κατανοήσει τις παραστάσεις που απεικονίζονται σ’ αυτόν αλλά και να αντιληφθεί το μέγεθος της απώλειας των κομματιών της ζωφόρου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μουσεία του εξωτερικού. Επίσης για πρώτη φορά, έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ζωντανά σε ελληνικό μουσείο τη διαδικασία συντήρησης ενός έργου τέχνης τόσο σημαντικού όσο οι Καρυάτιδες.

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
Το ίδρυμα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι) έχει κλείσει ήδη 30 χρόνια ζωής, αφού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1981. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα ζωγραφικά έργα αλλά και άλλες καλλιτεχνικές δουλειές του Γιάννη Τσαρούχη. Ο επισκέπτης μπορεί να δει δεκάδες πίνακες από το 1917 μέχρι το 1989, σχέδια, καθώς και σκηνικά από παραστάσεις και ταινίες, όπως η Μήδεια του Κερουμπίνι με τη Μαρία Κάλλας ή η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη. Μέσα από το σύνολο των εκθεμάτων το κοινό αντιλαμβάνεται το μέγεθος του Τσαρούχη, όχι μόνο όσον αφορά τα έργα του αλλά και ολόκληρο το φάσμα της προσωπικότητάς του. Στο Πωλητήριο του ιδρύματος μπορείτε να βρείτε μεταξοτυπίες, αντικείμενα, αφίσες, κάρτες καθώς και καταλόγους με έργα του Γιάννη Τσαρούχη.

Νομισματικό Μουσείο
Είναι ένα από τα πιο παλαιά κρατικά μουσεία της χώρας. Ιδρύθηκε το 1834 και φιλοξενεί σημαντικές συλλογές νομισμάτων, μετάλλια και πολύτιμους λίθους από την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, το Βυζάντιο, την Ανατολή, τη μεσαιωνική και σύγχρονη Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και τη σύγχρονη Ελλάδα. Οι πιο πλούσιες συλλογές είναι αυτές των αρχαίων νομισμάτων από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για τα νομίσματα των πόλεων-κρατών, των βασιλέων και των ηγεμόνων του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου, της ρωμαϊκής δημοκρατίας, των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και των επαρχιών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αξίζει να δείτε τον θησαυρό που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1970 στο χωριό Μύρινα του νομού Καρδίτσας μαζί με το αγγείο (με μελανοβαφή όλπη) όπου τον είχε τοποθετήσει ο κάτοχός του. Στα πωλητήρια (Πανεπιστημίου 12) διατίθενται πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών νομισμάτων και κοσμημάτων, κάρτες, τετράδια και παιχνίδια. Τέλος ο κήπος του μουσείου είναι από τους πιο όμορφους της Αθήνας.

Εθνική Πινακοθήκη
Μετράει ήδη 111 χρόνια ζωής, έχει στην κατοχή της 16.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας. Ανάμεσα στους δημιουργούς θα βρείτε διάσημα ονόματα, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο, ο Luca Giordano, και τους Έλληνες Γιώργο Ιακωβίδη, Νικηφόρο Λύτρα, Νικόλαο Γκύζη, Κωνσταντίνο Βολανάκη, καθώς και άλλους εκπροσώπους της νεοελληνικής αλλά και δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής. Στο χώρο της Πινακοθήκης (Β. Κωνσταντίνου 50) λειτουργεί πωλητήριο με αφίσες, βιβλία και αντικείμενα που σχετίζονται με τον πλούτο της συλλογής της Πινακοθήκης.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική Τέχνη της 3 χιλιετηρίδας π.Χ. Ιδρύθηκε το 1986, αρχικά για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και σταδιακά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες σημαντικές συλλογές-δωρεές. Σήμερα, στις αίθουσες του μουσείου παρουσιάζονται τρεις μεγάλες πολιτισμικές ενότητες: Κυκλαδική Τέχνη 3200-2000 π.Χ., η Αρχαία Ελληνική Τέχνη 2000π.Χ.-395 μ.Χ και η Αρχαία Κυπριακή Τέχνη 3900 π.Χ.-6ος αιώνας μ.Χ. Στο πωλητήριο του μουσείου μπορείτε να βρείτε πιστά αντίγραφα των εκθεμάτων, πολυτελή βιβλία και διάφορα αντικείμενα. Κεντρικό κτίριο (μόνιμες συλλογές), Νεοφύτου Δούκα 4, Μέγαρο Σταθάτου (περιοδικές εκθέσεις), Β. Σοφίας και Ηροδότου 1.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Συγκεντρώνει σε τέσσερις χώρους αντικείμενα και εικόνες που συμπυκνώνουν όσο καλύτερα μπορούν αυτό που ονομάζουμε «λαϊκή παράδοση». Οι τέσσερις χώροι είναι το κεντρικό κτίριο στην οδό Κυδαθηναίων 17, όπου στεγάζεται η Συλλογή Κεραμικής του Β. Κυριαζόπουλου, το Λουτρό των Αέρηδων στην οδό Κυρρήστου 8, στην Πλάκα, επισκέψιμο μνημείο των νεότερων χρόνων, και το κτίριο της οδού Πανός 22, όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του μουσείου «Άνθρωποι και Εργαλεία: Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία», με αντικείμενα από τη δωρεά της Εταιρείας Λαογραφικών Μελετών. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την πραγματοποίηση των σκοπών του, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης έχει τη χαρά να ανακοινώσει ότι στο κεντρικό του κτίριο (Κυδαθηναίων 17) στην Πλάκα λειτουργεί το πωλητήριο των Φίλων του Μουσείου με επιλεγμένα έργα σύγχρονης χειροτεχνίας, εμπνευσμένα από παραδοσιακά θέματα και μορφές, όπως ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας, κοσμήματα, κεραμικά, κεντήματα, υφαντά, φιγούρες Θεάτρου Σκιών κ.α., καθώς και με πιστά αντίγραφα από τα εκθέματα των συλλογών.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Η συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σπουδαιότερες παγκοσμίως. Υο μουσείο στεγάζεται στο επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, αριθμεί 5 μόνιμες συλλογές και παραπάνω από 11.000 εκθέματα. Πρόκειται για τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνει έργα των μεγάλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ. (Νεολιθικός, Κυκλαδικός και Μυκηναϊκός) και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας. Τη Συλλογή Έργων Γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας γλυπτικής από τον 7 αιώνα π.Χ. έως τον 5 αιώνα μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης. Τη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11 αιώνα π.Χ. έως και τη Ρωμαϊκή Περίοδο καθώς και τη Συλλογή Σταθάτου, μια διαχρονική συλλογή μικροτεχνημάτων. Τη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας, με πολλά μοναδικά πρωτότυπα έργα, αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας, και τέλος, τη μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων με έργα τέχνης που χρονολογούνται από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης. Στα πωλητήρια του μουσείου μπορείτε να βρείτε εμπεριστατωμένους καταλόγους για τα εκθέματα, πιστά αντίγραφα καθώς και πολλά όμορφα αντικείμενα και σουβενίρ.


Μουσείο Μπενάκη
Ένα πολύ σύγχρονο και σπουδαίο μουσείο, τόσο χάρη στη μόνιμη συλλογή του, αλλά και στις εκθέσεις που πραγματοποιούνται, συνήθως στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου.

Η μεγάλη του συλλογή, που βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1 και Β. Σοφίας), αφορά την Ελλάδα και συγκροτείται από πολλά επιμέρους σύνολα με πάνω από 40.000 έργα που περιγράφουν τον χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου στο θεματικό πανόραμα της διαδρομής του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Οι συλλογές αποτελούνται από έργα ζωγράφων, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο εγκαταστάσεις, ηχητικά και διαδικτυακά έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως οι Μπιλ Βιόλα, Γκάρυ Χιλ, Ίλια Καμπάκοφ, Γιάννης Κουνέλλης, Nan Goldin, Allan Sekula, Τόμας Στρουθ, Γκίλιαν Γουέρινγκ, Αν Σόφι Σίντεν, Κουτλούνγκ Αταμάν, Νίκος Ναυρίδης, Ουαλίντι Ραάντ και Atlas Group, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Κώστας Τσίκλης, Κώστας Βαρώτσος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Marina Abramovic και Ulay, Chris Burden κ.α. Στα πωλητήρια του μουσείου (Β. Γεωργίου Β17-19) διατίθενται οι κατάλογοι των εκθέσεων, τα συνοδευτικά έντυπα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφίσες, βιβλία σχετικά με θέματα τέχνης, κάρτες, κοσμήματα και αντικείμενα.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια μουσεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1914) με στόχο τη συλλογή, μελέτη, διατήρηση και έκθεση της βυζαντινής και μεταβυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ελληνική επικράτεια. Η συλλογή του μουσείου (περίπου 30.000 εκθέματα) περιλαμβάνει φορητές εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, ζωγραφικά έργα, έργα μικροτεχνίας, αρχιτεκτονικά μέλη (τοιχογραφίες και ψηφιδωτά) και χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη: το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στη Βυζαντινή Περίοδο (4ος-15ος αιώνας μ.Χ.) και περιέχει 200 εκθέματα, και το δεύτερο μέρος με τίτλο «Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή» παρουσιάζει 500 εκθέματα από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα. Στο πωλητήριο του μουσείου (Β. Σοφίας 22) θα βρείτε σπουδαία βιβλιογραφία.

ΠΗΓΗ : Σελίδες Ιστορίας και Επίστιμης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | 100 Web Hosting