Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ο ΣΕΒ για το κούρεμα 50%



ΣΕΒ: Κανένα όφελος από ένα "κούρεμα" 50%

21/10/2011 - 16:33

|

Εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ο ΣΕΒ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει μάχη...
 
ΣΕΒ: Κανένα όφελος από ένα κούρεμα 50%
για να αποτρέψει το σενάριο ενός «κουρέματος» του χρέους που θα αποκλίνει πολύ από τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% θα κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα και θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος επικαλείται μελέτη που εκπόνησε ειδική ομάδα εργασίας, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενο «κούρεμα» 50% ή μεγαλύτερο «θα έχει μικρή επίπτωση στην απομείωση του καθαρού ελληνικού χρέους -όχι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου- ενώ θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία -την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την προσωπική περιουσία των Ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το δυνητικό όφελος δεν θα υπερέβαινε, σε καθαρή βάση, τα 45 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ περίπου, και δεν είναι καν μεγαλύτερο από το όφελος του PSI.

Αυτό προκύπτει, όπως διευκρινίζεται, «από το γεγονός ότι η απομείωση κατά 50% του χρέους αφορά μόνο στο χρέος που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών, δηλαδή τα 212 δισ. ευρώ, από το συνολικό χρέος των περίπου 360 δισ. ευρώ. Έτσι, η απομείωση αγγίζει μόλις τα 106 δισ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει η Ελλάδα να καλύψει με νέο δανεισμό την απομείωση χαρτοφυλακίων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών Ταμείων και εταιρειών, κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ».

Τα δυνητικά οφέλη από μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, συμπληρώνει ο ΣΕΒ, «θα μπορούσαν να εξανεμιστούν περαιτέρω από πιθανή μεγάλη και παρατεταμένη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητος, που θα προέλθει και από τη μείωση πιστώσεων με δυσμενείς συνέπειες για την εθνική οικονομία».

ΠΗΓΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | 100 Web Hosting