Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕΡΟΣ Β


  •                                Με καθυστέρησή μερικών ημερών ,γράφω αυτό το Β άρθρο για την τράπεζα της Ανατολής .Οι λόγοι της καθυστέρησης ήταν ότι τα απαιτούμενα στοιχεία για το άρθρο δεν ήταν  εύκολα να βρεθούν. Έπρεπε να ψάξω ανάμεσα σε  αλήθειες και ψέματα, σε υποθετικά γεγονότα αλλά και πραγματικά.Δολοπλοκίες επί δολοπλοκιών. Γιατί βλέπετε τα λάθη του παρελθόντος δύσκολα καλύπτονται .Το νόημα αυτού του άρθρου, είναι η πορεία των μετοχών,της τράπεζας της Ανατολής, από την  συγχώνευσή <εξαγορά της> από την ΕΤΕ  έως  και σήμερα.
  • Έτσι λοιπόν ανατρέχουμε στο έτος 1932 όπου η ΕΤΕ εκμεταλλευόμενοι τον νόμο (Ν 5261/1931) προχωρά στην συγχώνευση με την τράπεζα της Ανατολής.Ακριβή ημερομηνία πράξης φέρετε η 31/12/1932
  • Στο ανωτέρω ένγραφο  βλέπουμε ότι η αξία των μετοχών καθίσταται στις 200 δρχ. ανά μετοχή όπου και φέρονται 150 δρχ ως προκαταβολή έναντι του προϊόντος της ειδικής εκκαθαρίσεως. Και  50 δρχ.που θεωρείται το τίμημα της εξαγοράς της πελατείας της τράπεζας της Ανατολής .
  • Και πιο κάτω στο ένγραφο αναφέρεται ότι η ΕΤΕ  έχει την υποχρέωση να καταβάλει αυτό το αντίτιμο.πιο κάτω στην επόμενη παράγραφο γράφει <διαρκούσης της ειδικής εκκαθαρίσεως>
  • Αυτό φυσικά σημαίνει ότι ποτέ έως΄και σήμερα δεν έγινε αυτή η εκκαθάριση
  • Το ότι δεν έγινε η εκκαθάριση κατά την διάρκεια της συγχώνευσης έδωσε το δικαίωμα σε   Έλληνες του Καίρου ,να κάνουν προσφυγή στην Ελληνική δικαιοσύνη της τότε εποχής προκειμένου να γίνει ο ισολογισμός της ένωσης των τραπεζών ,ώστε να μην χάσουν τα δικαιώματα τους από τα μερίσματα των μετοχών τους.
  • Εδώ λοιπόν τίθεται το μέγα παιχνίδι ,οπου και φωτίζετε απο τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΡΗΝΟΥ. όπου και στό saint bangue d oriental αναφέρει τα εξης  
  •     

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ “ΦΟΥΣΚΑ” ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η μετοχή της Τράπεζας Ανατολής βρισκόταν επίσημα και στο Χρηματιστήριο του Καΐρου την άνοιξη του 1933, μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Έχουν βρεθεί αρκετά αποσπάσματα από εφημερίδες της εποχής, μια και η κατάσταση των αρχείων του Αιγυπτιακού Χρηματιστηρίου για εκείνη την περίοδο δεν επιτρέπει περαιτέρω έρευνα.
Φώτο 6. Η Εμπορική και Χρηματιστική Κίνηση τον Μάιο του 1933. Η μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής είχε τιμή 7.5 φράγκα (απόσπασμα από την Αιγυπτιακή εφημερίδα Φως της 19ης Μαΐου 1933).
Φώτο 7. Η επιστολή του Υποκαταστήματος του Καΐρου που ζητάει την άδεια της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΤΕ να επωφεληθεί από την πώληση των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Καΐρου το καλοκαίρι του 1934.
Στο πρώτο έγγραφο, το οποίο για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας, βλέπουμε ότι το Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Κάιρο στέλνει μια επείγουσα επιστολή, “αεροπορικώς”, απευθείας στη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα, με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1934. Το έγγραφο αναφέρει ότι ανάμεσα στα χρεόγραφα της περιουσίας της Τράπεζας της Ανατολής βρίσκονται και 2050 μετοχές της ίδιας της Τράπεζας της Ανατολής, οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή του Υποκαταστήματος του Καΐρου μετά από συμβιβασμό με κάποιον δανειολήπτη.
Το Υποκατάστημα έχει εκτιμήσει τις ακυρωμένες μετοχές να έχουν αξία 1 ΓΔ, ωστόσο στο Χρηματιστήριο του Καΐρου οι μετοχές το καλοκαίρι του 1934 διακινούνται ανεπίσημα και η τιμή τους ανέβηκε από τα 5 ΓΔ στα 10 ΓΔ, λόγω κάποιων φημών που φέρουν τους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής στην Αίγυπτο να ζητάνε μέσω δικαστηρίων τον ορισμό εκκαθαριστή που θα διαφυλάξει τα δικά τους συμφέροντα, μια και δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Εθνική Τράπεζα.
Η επιστολή καταλήγει με το ερώτημα προς την Κεντρική Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αν μπορεί το Υποκατάστημα του Καΐρου να πουλήσει τις “ακυρωμένες” μετοχές της Τράπεζας Ανατολής στο χρηματιστήριο το καλοκαίρι του 1934!
Φώτο 8. Στις 12 Ιουλίου 1934 η Υπηρεσία Συγχωνεύσεως της Τραπέζης της Ανατολής προώθησε το παραπάνω αίτημα στο Δικαστικό Τμήμα της Εθνικής Τράπεζας.


Όπως βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες ο κ Ρήνος έδωσε τέτοια στοιχεία στην δημοσιότητα για την όλη υπόθεση που είναι 100% φερέγγυα .φαίνεται δε ξεκάθαρα η κομπίνα της ΕΤΕ ,από την εποχή εκείνη έως και σήμερα.Τα στοιχεία είναι ακράδαντα για αυτό τον λόγο και αποφάσισα να τα δημοσιεύσω στην εφημερίδα αυτή.Τώρα το υπέρογκο των μετοχών είναι εύλογο ότι υπάρχει ,το θέμα είναι να δώσει την λύση η Ελληνική δικαιοσύνη .Δικαιώνοντας όλους αυτούς που έχουν τις μετοχές αυτής της τράπεζας.
                                                                                                 ΦΙΛΙΚΑ
                                                                                   ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ Ι ΠΑΣΧΑΛΗΣ     

1 σχόλια:

frinda είπε...

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , ΣΗΜΕΡΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙ ( ΠΑΡΣΚΗΝΙΑΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ) ΤΟΥΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ,,,, ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ,,,,ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ , ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΑΠΟΦΑΣΗ , ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ,,,,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | 100 Web Hosting