Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΔΡΙΣΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



Από την Live-Pedia.gr

Είναι μια ορεινή περιοχή στα ανατολικά των Ιωαννίνων 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, από όπου περνά ο δρόμος για το Μέτσοβο πάνω στην κορυφογραμμή, που περιλαμβάνεται ανάμεσα στον Άραχθο και στη λίμνη των Ιωαννίνων. Το μεγαλύτερο ύψος είναι 945 μ. Το περισσότερο μέρος της είναι σκεπασμένο από χαμηλές βαλανιδιές. Στη θέση Δρίσκο στις 26 Νοεμβρίου του 1912 έγινε μάχη Ελλήνων (φάλαγγα του συνταγματάρχη Μήτσα) και Τούρκων, όταν γινόταν η πολιορκία των Ιωαννίνων. Κατά τη μάχη αυτή οι Τούρκοι είχαν πολύ περισσότερο στρατό και ανάγκασαν τους δικούς μας, αφού έχασαν πολλούς συντρόφους τους, να υποχωρήσουν.
... Το θέρος του 1912, το εθνικό προσκλητήριο των Βαλκανικών Πολέμων ξεσήκωσε τον ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΑΒΙΛΗ από τους πρώτους. Βέβαια τώρα ο ποιητής δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να συγκροτήσει, όπως άλλοτε, δικό του εθελοντικό σώμα. Κατατάχθηκε στο σώμα των Γαριβαλδινών ως απλός στρατιώτης κι άς ήταν 52 ετών! Όμως ο Αλέξανδρος Ρώμας, ένας από τους αρχηγούς του σώματος, επέμενε να τον κάνουν λοχαγό για να απόφευγε μερικές από τις κακουχίες του πολέμου.
Ο Μαβίλης τελικά δέχτηκε κι έγινε λοχαγός, αλλά συμμερίστηκε όλες τις κακουχίες και τις ταλαιπωρίες των στρατιωτών του. Βρέθηκε στις όχθες του παραπόταμου του Αράχθου, Μπαλντούμα, και βρήκε το γεφύρι γκρεμισμένο. Μπήκε μαζί με τους στρατιώτες στο νερό ως το στήθος, αρνούμενος να το περάσει καβαλάρης…
Τέλη Νοεμβρίου 1912, οι Γαριβαλδινοί βρίσκονταν στα υψώματα του Δρίσκου που είχαν καταλάβει μετά από σκληρές μάχες. Μα οι Τούρκοι συγκέντρωσαν υπέρτερες δυνάμεις και έκαναν αντεπίθεση. Οι οβίδες από το πυροβολικό του εχθρού έσκαγαν στις θέσεις τους σαν καταιγίδα η μια κοντά στην άλλη. Το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου έκαναν πολεμικό συμβούλιο, μιλούσαν όλοι για δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να συμπτυχθούν. Ολοι συμφώνησαν εκτός από τον Μαβίλη. «ΕΓΩ ΘΑ ΜΕΙΝΩ >> είπε και έμεινε …………
Η μάχη που ακολούθησε ήταν μοιραία για τον ποιητή. ΄Ενα βόλι τον χτύπησε στο πρόσωπο. Ζαλισμένος δοκίμασε να πάει δίπλα στο εκκλησάκι που είχε μετατραπεί σε πρόχειρο χειρουργείο για τις πρώτες βοήθειες. Μια δεύτερη σφαίρα τον χτύπησε κατάστηθα, το αίμα έτρεχε ποτάμι και ο Λορέντζος σωριάστηκε καταγής… Τα τελευταία του λόγια: «ΕΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΟΛΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ >>. Μετά από λίγο ο παπα-Φώτης, ο ιερέας του Σώματος, τούκλεισε τα μάτια και οι Γαριβαλδινοί σε στάση προσοχής τον αποχαιρέτησαν στρατιωτικά ,σε στάση προσοχής……..
ΠΗΓΗ Tασος Κοντογιαννίδης
Δείτε περισσότερα
· ·

    • ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ ......................ΛΗΘΗ

      Καλότυχοι οἱ νεκροὶ ποὺ λησμονᾶνε
      τὴν πίκρια τῆς ζωῆς. Ὅντας βυθίσει
      ὁ ἥλιος καὶ τὸ σούρουπο ἀκλουθήσει,
      ... μὴν τοὺς κλαῖς, ὁ καημός σου ὅσος καὶ νἆναι.

      Τέτοιαν ὥρα οἱ ψυχὲς διψοῦν καὶ πᾶνε
      στῆς λησμονιᾶς τὴν κρουσταλλένια βρύση·
      μὰ βοῦρκος τὸ νεράκι θὰ μαυρίσει,
      ἂ στάξει γι᾿ αὐτὲς δάκρυ ὅθε ἀγαπᾶνε.

      Κι ἂν πιοῦν θολὸ νερὸ ξαναθυμοῦνται.
      Διαβαίνοντας λιβάδια ἀπὸ ἀσφοδύλι,
      πόνους παλιούς, ποὺ μέσα τους κοιμοῦνται.

      Ἂ δὲ μπορεῖς παρὰ νὰ κλαῖς τὸ δείλι,
      τοὺς ζωντανοὺς τὰ μάτια σου ἂς θρηνήσουν:
      Θέλουν μὰ δὲ βολεῖ νὰ λησμονήσουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | 100 Web Hosting