Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΝΕΑ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

Ερχεται φόρος ιδιοκατοίκησης

Η Κομισιόν σε έκθεσή της αναφέρει ότι πρέπει να πληρωθεί φόρος από τους ιδιοκτήτες, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα για τα ακίνητα με συντελεστή 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο

Στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου θεωρούν ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικοδομή και θα αφήσει στην ανεργία για πολλά χρόνια δεκάδες χιλιάδες τεχνίτες που ζουν από την οι
Στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου θεωρούν ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικοδομή και θα αφήσει στην ανεργία για πολλά χρόνια δεκάδες χιλιάδες τεχνίτες που ζουν από την οικοδομή
Υφεση στην οικοδομή και νέα αφαίμαξη φοβούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι κατασκευαστές από τη νέα φορολογική επιδρομή που ετοιμάζει η Κομισιόν.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της αναφέρει ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, διότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τους φόρους στα ακίνητα είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Οι τεχνοκράτες υπάλληλοι της Κομισιόν επισημαίνουν ότι πρέπει να πληρωθεί φόρος από τους ιδιοκτήτες, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα για τα ακίνητα με συντελεστή 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο.
Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, εκατομμύρια Ελληνες που μένουν στο δικό τους σπίτι θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα ουσιαστικά εισοδήματα. Στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου θεωρούν ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικοδομή και θα αφήσει στην ανεργία για πολλά χρόνια δεκάδες χιλιάδες τεχνίτες που ζουν από την οικοδομή.
Η ανεργία θα παραμείνει στα ύψη στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο φόρος ιδιοκατοίκησης, αφού η αγορά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να απορροφήσει ένα ακόμη χαράτσι στα ακίνητα.
Πληρωμή... ενοικίου
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, είπε ότι πρόκειται για την πληρωμή ενοικίου στο κράτος για το ίδιο μας το σπίτι.
Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε ένα φόρο ο οποίος θα εκλογικεύει τη φορολογία των ακινήτων, εφόσον οι παλαιότεροι φόροι μπουν στη λίστα προς κατάργηση, όταν στη θέση τους έρθει ένας καινούργιος.
Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι τα όρια της φοροδοτικής ικανότητας των ιδιοκτητών ακινήτων έχει εξαντληθεί εξαιτίας των εξαντλητικών φόρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Παραδιάς υποστήριξε ότι ο νέος φόρος πρέπει να υλοποιηθεί, έχοντας ως βάση τις τρέχουσες δυνατότητες των ιδιοκτήτων ακινήτων και όχι με βάση τις απαιτήσεις του κράτους για έσοδα.
Προσέθεσε ότι σήμερα η φορολογία επιβάλλεται σε εικονικά εισοδήματα τα οποία υπολογίζονται με βάση τα ενοίκια που δεν εισπράττονται, από σπίτια που δεν νοικιάζονται ή με τις αντικειμενικές αξίες που διαμορφώνονται υψηλότερα από αυτές που πληρώνει η αγορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και πρόεδρος των κτηματομεσιτών, Γιάννης Ρεβύθης. Τόνισε ότι ο προτεινόμενος φόρος ιδιοκατοίκησης, αν εφαρμοστεί σωστά και συμπεριλάβει την πραγματική αξία του ακινήτου, το εισόδημα του ιδιοκτήτη ή τα οφέλη που αποκομίζει ο κάτοχος, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα...
Επισήμανε όμως ότι οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς και τα άλλα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στο ακίνητο πρέπει να καταργηθούν.
Νίκος Θεοδωρόπουλος ( ΕΘΝΟΣ )

Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση mail to Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | 100 Web Hosting