ΚΑΤΆ “κουρέματος” του ελλ. χρέους Τρισέ, Σάλας και, γενικά, οι τραπεζίτες
17/10/2011
Δεν μάσησε τα λόγια του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και τάχθηκε για ακόμη μια φορά κατά του μεγαλύτερου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους.Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες με συνέντευξή του στους Financial Times στην οποία τονίζει: “Η ΕΚΤ έχει φθάσει στα όριά της για το τι μπορεί να κάνει. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, δεν θα είναι σε θέση πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή”
Κατά εκείνων που υποστηρίζουν μεγαλύτερο “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων τάσσεται και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας και αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αυτοί που υποστηρίζουν το μεγάλο “κούρεμα” των Ελληνικών Ομολόγων, δηλαδή το πάνω από 21%, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ούτε από την κατάρρευση της Ελλάδας και φυσικά ούτε από τα χαρτοφυλάκια τους. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και το πιθανότερο ούτε καν περί ποίου ‘κουρέματος’ πρόκειται. Το λυπηρό είναι ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και άνθρωποι που οφείλουν να καταλαβαίνουν”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Σάλλας, το καθαρό όφελος από ένα “κούρεμα” 50% στα ελληνικά ομόλογα θα ήταν μόλις 10-15 δισ. σε ένα χρέος 360 δισ. ευρώ, καθώς το εν λόγω “κούρεμα” δεν αφορά τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, τα δάνεια της τρόικας, άλλα δάνεια του ελληνικού δημοσίου, τα έντοκα γραμμάτια, ομόλογα λήξης μετά το 2020, άλλες υποχρεώσεις και προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου, αλλά και όσους δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα του 21%. Μάλιστα, επειδή, η συμμετοχή των ιδιωτών αφορά κατά 50% τις ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία, το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να ξαναδανειστεί για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να καλύψει τα ταμεία.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς προσθέτει: “Συνέπεια όλων αυτών είναι η χώρα να καταρρακώνεται διεθνώς, να της ασκούν ακόμη περισσότερες πιέσεις, να δημιουργείται κίνδυνος μόλυνσης ολόκληρου του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως άλλωστε υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ασφαλώς να διαλύεται για πολλά χρόνια το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποστεί ήδη δεκάδες δις ζημία από την όλη συζήτηση”.
Οι αντιρρήσεις αυτές των τραπεζιτών εκφράζονται την ώρα που Γάλλοι και Γερμανοί συζητούν στο Παρίσι το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, που περιλαμβάνει την απομείωση των τιμών των ομολόγων σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 21% με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg να κάνουν λόγο για 60% και παράλληλα την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με το Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Μπαρουέν μίλησε για απόλυτη ταύτιση των γαλλογερμανικών θέσεων και για αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής.
Ο Γάλλος ομόλογός του προαναγγέλλει μεγαλύτερο “κούρεμα” όχι όμως της τάξεως του 50%. Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, μιλώντας στο “Deutschland Radio” δήλωσε: “Οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν η εθελούσια συμμετοχή των πιστωτών δεν είναι επαρκής και αν δεν συμφωνήσουμε με την προσφορά που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες, τότε θα πρέπει να βάλουμε σκοπό μια μη εθελοντική συμμετοχή των πιστωτών”.
Το μεγαλύτερο “κούρεμα” θα απαιτηθεί μόνο για να αποφευχθούν τα χειρότερα τονίζει η Άγκελα Μέρκελ και προσθέτει: “Ένα μεγαλύτερο haircut θα πρέπει να έχει σκοπό την αποφυγή ενός χειρότερου σεναρίου και μόνο. Θα πρέπει να το τολμήσουμε μόνο εάν προετοιμαστούμε πάρα πολύ καλά. Και μόνο για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να φέρουν δομικές μεταρρυθμίσεις”.
ΠΗΓΗ tomoli
FRINDA........
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου