Δύο εφορίες "δώρισαν" 160 εκατ.
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012, 20:30
Διαστάσεις «τσουνάμι» έχουν πάρει οι αποκαλύψεις της zougla.gr σχετικά με τις δραστηριότητες των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσίων, οι υπάλληλοι των οποίων έκαναν εικονικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και βεβαίωναν -με το αζημίωτο- παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. δισεκατομμυρίων δραχμών.
Όπως φαίνεται, μέσα από την αναφορά-κόλαφο του Νίκου Κασιμάτη, στο «παιχνίδι» συμμετείχαν οι περισσότερες Δ.Ο.Υ. της Θεσσαλονίκης, οι οποίες λειτουργώντας κάτω από την «ομπρέλα» των ελεγκτών του Σ.Δ.Ο.Ε. που, όπως καταγγέλλεται, γνώριζαν αλλά σιωπούσαν, υφάρπαζαν από τον δημόσιο κορβανά δισεκατομμύρια δραχμές.
Ήδη έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα σε τρεις από αυτές, οι οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, είχαν «επιστρέψει» σε εταιρίες-φαντάσματα ποσά που το άθροισμά τους ξεπερνά τα 2.000.000.000 δραχμές.
Ας δούμε τη συνέχεια…
Β’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης
Κάθε άλλο παρά νόμιμα εμφανίζονται να λειτουργούν, σύμφωνα με τον Κασιμάτη, οι υπάλληλοι της Β’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.
Κατά τη χρονική περίοδο 1998-2001 η παραπάνω Δ.Ο.Υ. εμφανίζεται από την αναφορά να έχει επιστρέψει παράνομα, αγνώστου ποσού Φ.Π.Α. στην εταιρία «ΑΦΟΙ ΤΣΑΠΟΥΛΙΔΗ Ε.Π.Ε.».
Η εταιρία αυτή εξέδιδε και ελάμβανε εικονικά τιμολόγια, δραστηριότητα την οποία, όπως καταγγέλλει ο Κασιμάτης, γνώριζε το Σ.Δ.Ο.Ε., ωστόσο συγκάλυψε τις ευθύνες των υπαλλήλων.
Και σε αυτή την περίπτωση, αρκετοί είναι οι υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται στο «colpo grosso» που είχε στηθεί στην παραπάνω Δ.Ο.Υ. η οποία έκανε εικονικούς και προσυμφωνημένους ελέγχους βρίσκοντας τα πάντα… νόμιμα.
Την περίοδο 1999 – 2001 ένας εκ των ελεγκτών της Δ.Ο.Υ., ήλεγξε την ατομική επιχείρηση του Βασίλη Χαραλαμπίδη, η οποία, σύμφωνα με τον Κασιμάτη, εξέδιδε και ελάμβανε εικονικά τιμολόγια και εισέπραττε παρανόμως Φ.Π.Α. ύψους πολλών εκατομμυρίων δραχμών.
Ο νούμερο ένα οφειλέτης ισχυρίζεται ότι, αν και ο ελεγκτής διαπίστωσε ότι η ανωτέρω επιχείρηση ήταν εικονική και ότι οι επιστροφές Φ.Π.Α. ήταν παράνομες, βεβαίωσε ψευδώς ότι όλα τα στοιχεία ήταν νόμιμα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ωστόσο το Συμβούλιο τον απήλλαξε από κάθε κατηγορία.
Το Σ.Δ.Ο.Ε. διενήργησε έλεγχο και, σύμφωνα με την αναφορά, διαπίστωσε ότι οι επιστροφές Φ.Π.Α. ήταν παράνομες, συγκάλυψε όμως τις παρανομίες.
Την ίδια μέθοδο φέρεται να ακολούθησε και μία άλλη ελεγκτής, η οποία τη χρονική περίοδο 2002 – 2003 ήλεγξε την ατομική επιχείρηση παραγωγής και πώλησης ενδυμάτων με τον διακριτό τίτλο «ΑΦΡΟΔΙΤΗ», η οποία βρισκόταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Κατά τον έλεγχο διαπίστωσε σοβαρότατες φορολογικές παραβάσεις και για να μην τις καταγράψει στην έκθεση του ελέγχου, απαίτησε και έλαβε 20.000.000 δραχμές. Ο Κασιμάτης επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τον έλεγχο των υπηρεσιακών βιβλίων.
Έβγαζαν και από τα τέλη κυκλοφορίας
Έναν πρωτότυπο τρόπο φαίνεται ότι είχαν σκαρφιστεί δύο υπάλληλοι της Β’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βγάζουν τα «χαρτζιλίκια» τους (τα οποία ανέρχονταν σε εκατομμύρια δραχμές).
Τη χρονική περίοδο 1999 – 2001 οι δύο υπάλληλοι υπηρετούσαν στο τμήμα αυτοκινήτων, το οποίο είναι αρμόδιο για την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσεως.
Στο τμήμα αυτό υπήρχαν εκκρεμότητες παλαιότερων ετών από την μη πληρωμή των τελών, τα οποία για τα φορτηγά είναι αρκετά υψηλά.Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Κασιμάτη, οι ανωτέρω υπάλληλοι, καλούσαν συστηματικά όλους τους επαγγελματίες για πληρωμή, έκαναν έκπτωση στις οφειλές τους, ώστε να υπάρχει κίνητρο και τα χρήματα που εισέπρατταν, τα καρπώνονταν εκτός από την τελευταία δόση, την οποία κατέβαλαν κανονικά στο κράτος.
«Οι περιπτώσεις αυτές υπερβαίνουν τις 20.000, τους δε αντίστοιχους φακέλους όλων αυτών των περιπτώσεων τους κατέστρεψαν, ώστε να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Τα χρήματα που υπεξαίρεσαν, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια δραχμές. Το γεγονός αυτό το γνωρίζει ο επιθεωρητής και ο διευθυντής της Δ.Ο.Υ., έως σήμερα όμως δεν το ανέφεραν αρμοδίως» σημειώνει ο Κασιμάτης στην αναφορά.
Ι’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης
Σε παράνομες δραστηριότητες φέρετε να εμπλέκεται και η Ι’ Δ.Ο.Υ., καθώς, σύμφωνα με την αναφορά-καταπέλτη του Κασιμάτη, τη χρονική περίοδο 1998 – 2002 υπέπεσε σε ουκ ολίγα ατοπήματα.
Κατά το έτος 2000, η ανωτέρω Δ.Ο.Υ., καταγγέλλεται ότι επέστρεψε παρανόμως στην εικονική εταιρία του Γιώργου Οικονομίδη, Φ.Π.Α. το οποίο ανήλθε σε 139.225.669 δραχμές.
Το Σ.Δ.Ο.Ε., για ακόμη μια φορά γνώριζε αλλά συγκάλυψε τις παρανομίες.Παράλληλα, λήπτρια παράνομου Φ.Π.Α. υπήρξε, σύμφωνα με τις καταγγελίες του μεγαλοοφειλέτη, και η Μαρία Σβίντζου, η οποία ήταν εκδότρια και λήπτρια εικονικών τιμολογίων για δήθεν εξαγωγές ενδυμάτων σε χώρες της Ε. Ε.Το Σ.Δ.Ο.Ε. ερεύνησε και αυτή την υπόθεση, διαπίστωσε την εμπλοκή των υπαλλήλων αλλά σιώπησε.
Η ομάδα «κρούσης»
Στις παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α., παρουσιάζονται από τον Κασιμάτη ως εμπλεκόμενοι, ένας έφορος, μία επόπτης και ένας ελεγκτής.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η προαναφερθείσα ομάδα συμμετείχε και σε προσυμφωνημένους-στημένους ελέγχους επιχειρήσεων, οι οποίοι προκύπτουν από τα βιβλία της υπηρεσίας.
«Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και συνδικαλιστής Αθηνών γνώριζε αλλά δεν άρχισε έρευνα εις βάρος των ανωτέρω υπαλλήλων, γιατί είχε προσωπική φιλία με τους δύο εξ αυτών» καταλήγει ο Κασιμάτης στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα.
ΠΗΓΗ ΖΟUGLA .GR
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου