Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Οδός Πανεπιστημίου

       Μια φορά και έναν καιρό ένα ηλιόλουστο πρωινό όλη η οικογένεια κατέβηκε από τη συγκοινωνία και άρχισε να περπατά στον όμορφο πεζόδρομο.Ήταν η ημέρα της "πόλης" όπως έλεγαν τον περίπατο στο υπέροχο σημείο της πόλεώς τους με τα εξαιρετικά κτίρια,ιστορικά ,αλλά και εκείνα τα νεώτερα που θα τους ψυχαγωγούσαν καθώς και θα τους έκαναν καταναλωτές.
Έτσι θα μπορούσε να αρχίζει ένα όμορφο παραμύθι αλλά θα μπορούσαν να αφορούσαν κάποιους ανθρώπους όπου το Κράτος και η Πολιτεία τους τους έχει λύσει τα βιοποριστικά τους θέματα και γνωρίζουν τι σημαίνει αξιοπρέπεια.Εκεί όπου το Κράτος τους παρέχει ΠΑΙΔΕΙΑ και τους έχει μορφώσει για να είναι χρήσιμοι στον εαυτό τους και στο γενικό σύνολο!
Εκεί όπου το Κράτος τηρεί τους Νόμους Του και οι λειτουργοί του δεν εξαγοράζονται. Εκεί όπου το  πολίτευμά τους είναι η Δημοκρατία η οποία εφαρμόζεται χωρίς να επαφίεται ΜΟΝΟΝ στη συνείδηση του Πολίτη η τήρησή Της.
Έτσι λοιπόν αυτοί οι πολίτες έχοντας λύσει υπαρξιακά και θεσμικά ζητήματα μπορούν και ψυχαγωγούνται σε δημόσιους χώρους και να απολαμβάνουν τη χωροταξία της πόλεώς τους.
Όλα αυτά μπορεί να είναι μια εικόνα από την Ελλάδα του μέλλοντος και το εύχομαι!
Σήμερα όμως κάποιοι νόες άνευ ουσίας μας απειλούν όλους εμάς που ταλεπορούμεθα και στην οδική κυκλοφορία,να μετατρέψουν τη σημαντικότερη κάθοδο στο κέντρο των Αθηνών -την οδό Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) σε πεζόδρομο!
Βλέπετε έχουν τακτοποιηθεί όλα τα άλλα κέραια ζητήματα που απασχολούν Πολιτεία και Πολίτες ώστε να αρχίσουν και οι χωροταξικές πολυτέλειες.Γιατί στην παρούσα φάση της Ελληνικής οικονομίας η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου τουλάχιστον θεωρείται πολυτέλεια.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι  ακόμη μια φορά η διαπίστωση ότι οι  κυβερνώντες δεν έχουν καμία επαφή με την καθημερινότητα μας αλλιώς θα αναγνώριζαν τη σπουδαιότητα της οδού αυτής η οποία ξανά τονίζω ότι είναι η κυριότερη κάθοδος οχημάτων στο κέντρο των Αθηνών. Δηλαδή, εξυπηρετεί όλους εμάς τους ταλαίπωρους που προσπαθούμε να διεκπεραιώσουμε τα του βίου μας. Και μην ακούσω χαριτομενειές τύπου "πάρτε τα μέσα αστικής μεταφοράς" γιατί ξέρουμε καλά ότι αυτό σημαίνει "αστική ταλαιπωρία" αφού ποτέ δεν είναι στην ώρα τους τα δρομολόγια και άσε το πανάκριβο εισιτήριο.
Και το τραγικότερο όλων είναι ότι πλέον συχνά πυκνά βλέπουμε να χαλούν καθ' οδόν όλο και περισσότερα λεωφορεία και τρόλεϊ.
Κυρίες και κύριοι υπεύθυνοι για το αρμόδιο θέμα,ρυθμίστε πρώτα άλλα φλέγοντα ζητήματα και όταν φέρετε το βιοτικό μας επίπεδο σε αξιοπρεπές όριο αρχίστε πάλι να ζωγραφίζετε πεζοδρόμους και ότι άλλο δεν διαταράσσει την κοινωνική σας ειρήνη.
Με τιμή
Φιλία Βαγιάκα

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η ΗΠΕΙΡΟΣ !!!!!!!

Η ΗΠΕΙΡΟΣ

Ηπειρος λεβεντογέννα

Ηπειρος μοναδική
Πατέρας και Μητέρα
γεννήθηκαν εκεί .

Καθώς κι` ο Αδερφός μου
ο Νίκος δηλαδή ,
στην Ηπειρο γεννήθηκε
στην Ηπειρο εκεί .

Γι` αυτούς περήφαν` είμαι
και για τους τρείς εγώ ,
που πάντα θα θαυμάζω
και πάντα θ` αγαπώ.

Παπούδες και Γιαγιάδες
ξαδέρφια θειοί και θειές
όλοι τους γέννημα και θρέμμα
στην Ηπειρο που λές .

Δεν έχει πεδιάδες,
μόνο απέραντα βουνά
που κελαϊδάει ο Γκιώνης
κι` ενα σωρό πουλιά .

Εχει ποτάμια και ρυάκια
πούνε Θεού χαρά ,
έχει γεφύρια κι` εκκλησάκια
με πέτρα όλ` αυτά
που χτίστηκαν μ` αγάπη
και με πολλή χαρά .

Εχει μεγάλους ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
που κτίρια ίδρυσαν πολλά,
αποκτημέν` απο δικούς τους κόπους
εκεί στην μακρινή την ξενιτειά .

Εχει και παλληκάρια
που πολεμήσανε σκληρά
και δώσαν το 40 τα κορμιά τους
για την Ελευθεριά .

Ακόμη και η ρύσις
αυτή η λαϊκή
λέει για τους Ηπειρώτες
απ` την λεβεντογέννα γή ,
πως είναι : " Πρώτοι στ` άρματα
στα γρόσια και στα γράμματα " .

***

Αυτοί οι στίχοι , είναι γραμμένοι απο την Χαρίκλεια Βολογιάννη του Μιχαήλ και της Πολυξένης , γεννημένη και μεγαλωμένη στην Θεσσαλονίκη , Δικηγόρος Θεσ/νίκης και μετά Υποθηκοφύλακας στην περιοχή Σερρών και αργότερα στην περιοχή Χαλκιδικής ,και που είναι
πρώτη μου εξαδέρφη .

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 17/10/2012

Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΡΟΥΣΟΥ ( ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ )



" ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΡΟΥΣΟΥ "

Τριάντα είναι του Μάη
δυό χιλιάδες του εννιά,
κι` ήρθαμε σε μια Εκκλησία
πάνω , σε ψηλά βουνά .
**
" Παναγιά Προυσού "την λένε
κι`ήρθε απο την ξενιτειά
κρύφτηκε , ( να μην την βρούνε )
σε πανύψηλη σπηλιά .
**
Οταν οι εικονοκλάστες
κυνηγούσαν Χριστιανούς
σπάζαν, ρήμαζαν τα πάντα ,
και δεν είχανε φραγμούς .
**
Ενας νιός , στην αγκαλιά του
την εκράταγε σφιχτά ,
την εικόνα την ωραία
τούτη με την Παναγιά .
**
Του την είχε δώσει η Μάννα ,
να την παρει μακρυά ,
να την πάει στην Ελλάδα
να γλυτωσ` η Παναγιά .
**
Κι` είπε : πάω στο Καρπενήσι
να την σώσω απ` την φωτιά .
Απ` την ΠΡΟΥΣΣΑ την επήρε
και την κράταγε σφιχτά ,
σαν κειμήλιο την θωρούσε,
με περήφανη ματιά .
**
Ειχ` όμως μεγάλο δρόμο
και κουράστηκε πολύ .
Εγειρε , στην ρίζα δένδρου
λίγο ν` αποκοιμηθεί .
**
Οταν άνοιξε τα ματιά
κι` είδε γύρω-γύρω εκεί
η εικόνα που κρατούσε ,
είχε εξαφανισθεί !
**
Οταν έφτασε στην πόλη
στον πατέρα του κοντά ,
τα διηγώντανε με θλίψη
και με πόνο στην καρδιά .
**
Ξάφνου , έστρεψε το βλέμμα
πάνω εκεί στον ουρανό ,
προσευχή θελε να κάνει
στον πανάγαθο ΘΕΟ !
**
Ομως, στο βουνό επάνω ,
κάπου εκεί , πολύ ψηλά
μεσ` την νύχτα εκείνη τότε ,
φεγγοβόλαγε μια φλόγα
μέσα, απο μια σπηλιά .
**
Πήγε ο νιός με τον πατέρα
στο πανύψηλο βουνό ,
και με έκπληξη και δέος
είδανε αυτό που χάσαν ,
τον μεγάλο Θησαυρό !
**
Ητανε αυτή η εικόνα ,
της γλυκιάς της Παναγιάς ,
που στην αγκαλιά της είχε
τον Χριστούλη , της καρδιάς .
**
Φεγγοβόλαγε ο τόπος ,
έλαμπε η Παναγιά ,
κι` ήταν σαν να τους ζητούσε
" να μην φύγει μακρυά "
**
Εγινε το θέλημά της
δεν την πήρανε ξανά
κι` έφτιασαν ένα εκκλησάκι
μεσ` εκείνη την σπηλιά
**
Είναι δύσκολος ο δρόμος
για να πάς εκεί ψηλά ,
μα όσοι πάν να προσκυνήσουν
δεν αντάμωσαν ποτέ τους
ούτε μια αναποδιά .
**
Είθε να μας αξιώσει
ο πανάγαθος ΘΕΟΣ
πάλι εκεί να ξαναπάμε
και στις προσευχές μας νάναι
πάντοτε ο αρωγός !
******
Η Ι.Μ. ΠΡΟΥΣΟΥ !!!!!!!!!!!!


 Αυτοί οι στίχοι , είναι γραμμένοι απο την Χαρίκλεια Βολογιάννη του Μιχαήλ και της Πολυξένης , γεννημένη και μεγαλωμένη στην Θεσσαλονίκη , Δικηγόρος Θεσ/νίκης και μετά Υποθηκοφύλακας στην περιοχή Σερρών και αργότερα στην περιοχή Χαλκιδικής ,και που είναι πρώτη μου εξαδέρφη !!!

Θεσσαλονίκη 2 / 6 / 2009

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ


  • Είναι πολλά τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ,κατά την διάρκεια ενός διαζυγίου ένα παιδί 
  • .Φυσικά το κάθε παιδάκι έχει τον τρόπο του να αντιμετωπίζει τα δύσκολα προβλήματα ,που του έρχονται στην πιο τρυφερή ηλικία του, μεταξύ των 3 και 10 χρόνων της ζωής του.
  • Εκείνο που δείχνει όμως σε κάθε του βηματάκι ,είναι ότι του λείπει συνεχώς κάποιος από τους δύο γονείς του που έφυγε.
  • Κάποιος φίλος μου λοιπόν ονόματι Αρίστος έφτασε στο διαζύγιο με την γυναίκα του Άννα .Οπως είναι φυσικό έφυγε από το σπίτι που έμενε η γυναίκα του και το παιδί του., και νοίκιασε κάποιο δικό του.
  • Φυσικά είχε και έχει την ανάλογη επικοινωνία με την κόρη του Χρυσούλα που είναι στην ηλικία των 9  χρόνων.Τα Χριστούγεννα λοιπόν που μας πέρασαν έγραψε ένα γράμμα στον μπαμπά της, στο οποίο έλεγε τα εξής:                                                                                                                    Ο ΜΠΑΜΠΆΣ ΚΑΙ Η ΚΌΡΗ ΤΟΥ                           Μια φορά και έναν καιρό σε ένα νησί ζούσε 'ενας καπετάνιος ο κ Αρίστος , που σε μια φουρτούνα είχε χάσει την κόρη του.είχε έναν κολλητό φίλο τον κύριο Αντώνη ,  μια μέρα βρήκε ένα κοριτσάκι στη θάλασσα, το πήρε πάνω στο καράβι κι έφυγε για να του βρει ένα σπίτι.Ο καιρός περνούσε αλλά δέν έβρισκε σπίτι .Κύριος Αντώνης  κι ο κύριος Αρίστος είχαν άνχος γιατί δεν έβρισκαν με τίποτα σπίτι. Ο κύριος Αρίστος  και η Χρυσώ έτσι  όπως ονόμασε το κοριτσάκι είχαν δεθεί.Την έμαθε να ψαρεύει, να ξεχωρίζει  τους αέρι δες  και τα αστέρια . Μια μέρα που είχε πάει για κολύμπι ο κύριος Αρίστος είδε ένα σημάδι στο χέρι της,όπου όταν είχε χάσει την κόρη του είχε το ίδιο ακριβώς  σημάδι  .στο χέρι της.Την πήρε και της είπε όλη  αυτή την ιστορία. Και μείναν μαζί για πάντα. Μετά  από λίγο  καιρό  ο κ Αρίστος βρήκε  γυναίκα την κυρία Μαρία η αλλιώς Άννα και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς πολύ πιο  καλύτερα.                                                                                                                                     I LOVE YOU ???                
  •              Αυτά λοιπόν τα αθώα γεμάτα αγάπη χεράκια έπιασαν ένα μολύβι και έγραψαν αυτό το γράμμα .Μέσα σε αυτό δε κρύβετε ένας ολόκληρος ψυχικός κόσμος γεμάτος αγάπη .Αλλά και με μια έλλειψη, την έλλειψη <στην προκειμένη περίπτωση >του πατέρα.
  • Στην κατάληξη του γράμματος του, το παιδί αυτό όπως και σε όλα τα Παραμυθιά είχε το ευχάριστο τέλος ,όπου ο κ Αρίστος γνωρίζει την γυναίκα του την Μαρία  αλλά που την έλεγαν Άννα .Είναι καθαρό και ολοφάνερο ότι το παιδί αυτό ελπίζει στην επιστροφή του πατέρα στο σπίτι ,και να αγκαλιάσει αυτή και την μητέρα της και να ξαναγίνουν οικογένεια ζεστή γεμάτη αγάπη .
  • Εμείς λοιπόν οι μεγάλοι που τα ξέρουμε όλα ,έχουμε ποτέ υπολογίσει αυτά τα αθώα παιδικά μάτια που μας κοιτάνε με αγάπη; Όταν τσακωνόμαστε όταν φωνάζουμε όταν φεύγουμε από το σπίτι, έχουμε ποτέ διανοηθεί την καταστροφή που φέρνουμε σε αυτές τις αθώες ψυχούλες που το μόνο που κάνουν είναι να εκπέμπουν αγάπη;
  • Διαζύγιο λοιπόν η καταστροφή όχι ενός γάμου μόνο ,αλλά η καταστροφή ,κάποιας παιδικής ψυχής που πάει στο κρεατάκι του να κοιμηθεί και τα ματάκια του είναι υγρά από το κλάμα.Και η αμφιβολία τρώει την Αγνή και καθαρή ψυχούλα του: θα δω αύριο πάλι τον μπαμπά θα δω αύριο την μαμά;
  • Σε αυτό το ερώτημα σε αυτές τις αθώες υπάρξεις ,οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση εμείς οι μεγάλοι!!!
  •  Εσείς λοιπόν που είσαστε στα πρόθυρα του διαζυγίου σκεφτείτε καλά τι πάτε να κάνετε και βγάλτε μια απόφαση κοιτώντας ,<εάν αυτό το αντέχετε >, το παιδί σας στα μάτια.
  •                                                                         ΦΙΛΙΚΑ 
  •                                                      ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ Ι ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

  • ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΦΊΛΟΙ ΑΝΑΓΝΏΣΤΕΣ ΘΈΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΉΣΩ ΌΤΙ ΧΑΚΕΡ ΈΣΒΗΣΑΝ ΔΥΟ ΘΈΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΜΑΣ,
  • ΘΈΜΑ ΠΡΏΤΟ : ΜΌΛΩΝ ΛΑΒΕ 
  • ΘΈΜΑ  ΔΕΎΤΕΡΟ  ΠΑΤΡΙΆΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΊΟΣ.
  • ΕΠΕΙΔΉ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΘΈΜΑΤΑ ΉΤΑΝ ΔΙΚΆ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΉΣΩ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΓΡΆΨΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΩ ΕΚ ΝΈΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΜΗΝ ΈΧΟΥΝ ΤΗΝ  ΑΊΓΛΗ ΤΩΝ ΠΡΏΤΩΝ ΘΕΜΆΤΩΝ ΌΜΩΣ Ο ΠΌΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡ   ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΆΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ  ΠΟΥ ΑΓΑΠΆΤΕ . 
  • Η ΕΚ ΝΈΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΆΤΩΝ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΕΝΤΌΣ ΤΩΝ ΕΠΌΜΕΝΩΝ 48 ΌΡΩΝ .
  •                                            ΦΙΛΙΚΑ 
  •                          ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ Ι ΠΑΣΧΑΛΗΣ   
You might also like:

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ


  • Στην δημοσιογραφία πολλές φορές κυνηγώντας μια  είδηση  γίνονται κάποια λάθη .Έτσι λοιπόν έκανα και εγώ σαν ερασιτέχνης δημοσιογράφος, που είμαι ,ένα τραγικό λάθος,,όσον αφορά την υπόθεση ΣΩΡΡΑ .Χρέος  μου λοιπόν είναι να ζητήσω συγνώμη πρωτίστως από τον κ ΣΩΡΡΑ, αλλά και από το αναγνωστικό κοινό αυτής της εφημερίδας που αριθμεί 30000 αναγνώστες.
  • Το τραγικό λάθος είναι το εξής: νόμιζα όπως και πολλοί συνέλληνες ότι τα χρήματα που δίδει ο κ ΣΩΡΡΑΣ στην ελληνική  δημοκρατία είναι χρήματα από τις μετοχές της τράπεζας της Ανατολής!
  • Όχι όμως δεν είναι μετοχές της τράπεζας της Ανατολής αλλά είναι ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου.
  • Η όλη διευκρίνηση έγινε από την σύζυγο του κ ΣΩΡΡΑ την κα. ΒΑΓΙΑ ΣΩΡΡΑ 
  • Σε αυτό το σημείο λοιπόν ζητάω ΣΥΓΝΏΜΗ από όλη την οικογένεια του κ. ΣΩΡΡΑ  και από το ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΌ  μου κοινό . 
  • Μια ελάχιστη δικαιολογία που μπορώ να αναφέρω είναι ότι πολλοί φίλοι  αλλά και άγνωστοι δημοσιογράφοι υπέπεσαν στο αυτό λάθος .
  • Όμως εσωτερικά  το σαράκι που λέγετε δημοσιογραφία, μου γεννά ερωτήματα :
  • Πχ γιατί αυτά τα ομόλογα δεν ρευστοποιούνται στην Αμερική που όλοι ξέρουμε ότι οι Αμερικάνοι ρευστοποιούν ομόλογα ακόμα και από την εποχή του ΚΑΣΤΕΡ φτάνει αυτά να είναι γνήσια .
  • Και το δεύτερο και κύριο ερώτημα είναι πως η Ελληνική κυβέρνηση αρνήτε εξαργύρωση Αμερικανικών ομολόγων την στιγμή που όλος ο πλανήτης τα κυνηγά με μανία να τα αποχτήσει 
  • Οπωσδήποτε όμως ο Ελληνικός λαός πρέπει να μάθει το όνομα αυτών των ομολόγων ώστε να αποχτήσει έγκυρη  γνώμη επί του θέματος και επιτέλους να σταματήσει η παραπληροφόρηση πάνω στο θέμα .
  • Υποχρέωση αυτής της εφημερίδας είναι η έγκυρη πληροφόρηση ,και οι έγκυροι σχολιασμοί πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν την χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη .
  • Κλείνοντας υπόσχομαι στο αναγνωστικό κοινό ένα ακόμα άρθρο  με περισσότερες πληροφορίες για το θέμα : <φαινόμενο ΣΩΡΡΑ>
  • Αγαπητοί αναγνώστες τα <ΓΕΝΙΚΆ ΘΈΜΑΤΑ ΕΠΊ ΠΑΝΤΌΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΎ > ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ
  •                                                                                 ΦΙΛΙΚΑ
  •                                                              ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ Ι ΠΑΣΧΑΛΗΣ               

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

H ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΡΙΑ !!!!

Σόνια-Σοφία Στεφανίδου: Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια που πολέμησε τους Γερμανούς ως μυστική πράκτορας

Το άρθρο αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία του Νεοέλληνα .
Πως μπορεί να χωρέσει το μυαλό του ανθρώπου οτι μια Ε Λ Λ Η Ν Ι Δ Α  υπήρξε 
αλεξιπτωτίστρια ; Και όμως είναι γεγονός , όπως μας τα περιγράφει ο Ιστορικός 
Νίκος Γιαννόπουλος . ( mixanitouxronou )

Πόσοι γνωρίζουν, ότι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια ατρόμητη Ελληνίδα εκπαιδεύτηκε ως κομάντο και αλεξιπτωτίστρια, και έδρασε ως πράκτορας στην κατεχόμενη πατρίδα μας;
Επρόκειτο για την Σόνια-Σοφία Στεφανίδου, πρωτότοκη κόρη του Πόντιου γιατρού και θερμού πατριώτη Φιλοποίμενα Στεφανίδη.
Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας το 1907 και σε ηλικία πέντε ετών μετέβη στην Αθήνα, καθώς ο πατέρας της κατατάχθηκε ως εθελοντής γιατρός στον Ελληνικό Στρατό, κατά τους βαλκανικούς πολέμους.
Ο Φιλοποίμενας φρόντισε να μεταδώσει την φλογερή αγάπη προς την πατρίδα στην κόρη του.
Η εθελοντική κατάταξη
Ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα της, λίγους μήνες πριν από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, η Σόνια γράφεται εθελοντικά στο Σχολείο Νοσοκόμων Παθητικής Αεράμυνας.
Αμέσως με την κήρυξη του πολέμου, ζήτησε άδεια κατάταξης σε στρατιωτική υπηρεσία καθώς όπως έγραψε: «εθεώρησα καθήκον μου όπως και εγώ προσφέρω ότι ηδυνάμην περισσότερον, χάριν του Ιερού Αγώνος».
Στα τέλη Νοεμβρίου 1940 παρουσιάστηκε για εκπαίδευση αδελφής νοσοκόμας στο νοσοκομείο « Ερυθρός Σταυρός» της Αθήνας.
Στις 15 Ιανουαρίου 1941, με εμφανή ανυπομονησία, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Στρατιωτικών με την οποία του ζητούσε μετάθεση στην πρώτη γραμμή!
Τελικά στις 7 Απριλίου (την επομένη της γερμανικής επίθεσης στην Ελλάδα) παρουσιάστηκε για ανάληψη υπηρεσίας στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Δεκατρείς ημέρες μετά, το 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης βομβαρδίστηκε ανηλεώς από την Ιταλική Αεροπορία.
Η Σόνια έτρεξε από τους πρώτους για να συνδράμει τους πολυάριθμους τραυματίες. Δεν δίστασε μάλιστα να συγκεντρώσει τα διαμελισμένα μέλη των άτυχων θυμάτων!
Μετά τη συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού επέστρεψε στην Αθήνα.
Όμως η ζωή στην κατεχόμενη πόλη δεν της ταίριαζε. «Η θέα του αγκυλωτού σταυρού επάνω στην Ακρόπολη θανατώνει την ψυχή μου» έγραφε.
Μετά από μια Οδύσσεια 2 ½ μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας επέδειξε αξιοθαύμαστη τόλμη και αντοχή, κατάφερε να φθάσει στη Μέση Ανατολή.
Εκεί ζήτησε επίμονα να καταταγεί στον Βασιλικό Ελληνικό Στρατό Μέσης Ανατολής, ο οποίος συγκροτήθηκε από τα υπολείμματα των Ελληνικών μονάδων που είχαν καταφύγει στην Αίγυπτο.
Την 1η Ιουνίου 1942 κλήθηκε για υπηρεσία στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρειας. Ωστόσο η υπήρεσία της νοσοκόμας δεν της αρκούσε.
Στις 8 Απριλίου 1943 ζήτησε από τον εμβρόντητο πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό να καταταγεί σε μονάδα καταδρομών (commando).
Παραδόξως για τα ελληνικά ήθη, το αίτημά της έγινε δεκτό και η ατρόμητη Πόντια βρέθηκε να εκπαιδεύεται από τους Βρετανούς στην συλλογή, αναφορά και ασφάλεια πληροφοριών, στην κρυπτογράφηση, στη χρήση ασυρμάτου και στην πτώση με αλεξίπτωτο!  Η επίδοσή της μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «υψηλού επιπέδου».
Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια
Στις 2 Ιουλίου 1943 η Στεφανίδου έπεσε με αλεξίπτωτο, ως μέλος ομάδας πρακτόρων, κοντά στη Φλώρινα, με αποστολή τη συλλογή πληροφοριών.
Μεταμφιεσμένη πότε σε ζητιάνα και πότε σε χωρική, μετέβαινε σε κατοικημένες περιοχές και μάζευε πληροφορίες που θα ήταν δύσκολο να εντοπίσει ένας άνδρας κατάσκοπος.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1943, η δράση της ως κατασκόπου φάνηκε να τελειώνει άδοξα, καθώς ολόκληρη η ομάδα συνελήφθη από τους Γερμανούς.
Εντελώς ανέλπιστα όμως, ένας Γερμανός φρουρός τους βοήθησε να δραπετεύσουν! Η Σόνια κατέφυγε στην Καλαμπάκα, στην περιοχή της Νεράιδας όπου λειτουργούσε στρατηγείο ανταρτών με Βρετανούς συνδέσμους.
Τον Δεκέμβριο του 1943 η Στεφανίδου, επέστρεψε στην Αίγυπτο και κατατάχθηκε στο νεοσύστατο Εθελοντικό Στρατιωτικό Σώμα Ελληνίδων, με βαθμό αντίστοιχο του ανθυπολοχαγού.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η Ελληνίδα πράκτορας μετέβη σε αποστολή στην Κρήτη (Ιανουάριος-Οκτώβριος 1944).
Εκεί ήλθε σε επαφή με έναν από τους πρωτεργάτες της αντίστασης στο νησί τον Μανώλη Μπαντουβά.
Ωστόσο ακόμη δεν έχουμε μάθει για ποιό λόγο συναντήθηκαν. Η μυστικότητα και το γεγονός, ότι τα αρχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών παραμένουν πεισματικά κλειστά, δεν επιτρέπουν την πλήρη εξέταση των αποστολών της.
Η αίτηση να πολεμήσει τους Ιάπωνες!
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, η Στεφανίδου επέστρεψε μαζί με την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση.
Τον Μάιο του 1945 ο πόλεμος στην Ευρώπη τελείωσε με την ολοκληρωτική  ήττα της χιτλερικής Γερμανίας.
Από τον άλλοτε παντοδύναμο Άξονα, μόνο η Ιαπωνία συνέχιζε να μάχεται. Προφανώς ο κίνδυνος είχε γίνει δεύτερη φύση για την Στεφανίδου.
Δεν εξηγείται αλλιώς η υποβολή αίτησής της να ενταχθεί στον Αμερικανικό Στρατό ως αλεξιπτωτίστρια προκειμένου να συμμετάσχει στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού!
Η αίτησή της απορρίφθηκε. Ο πόλεμος για την Ελληνίδα commando είχε τελειώσει.
Τα χρόνια της ειρήνης η Στεφανίδου εργάστηκε ως υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας.
Παρέμεινε σεμνή και αφανής  και δεν επεδίωξε ποτέ να εξαργυρώσει την πλούσια πολεμική της δράση.
Τιμήθηκε με πλήθος μεταλλίων μεταξύ αυτών και το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας, την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμεται σε καιρό πολέμου!
Πέθανε την άνοιξη του 1990. Τελευταία της επιθυμία ήταν να ταφεί με μια απλή τελετή φορώντας τη στρατιωτική της στολή και τα παράσημα της.
Αλήθεια, πέρα από τα παράσημα, με ποιο τρόπο φρόντισε το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να προβάλλει τον ηρωισμό της Στεφανίδου;
Ακόμη πόσες επισκέψεις της Στεφανίδου σε σχολεία, οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας όσο αυτή βρισκόταν εν ζωή;
Νίκος Γιαννόπουλος, ιστορικός
mixanitouxronou

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ;


  • Αγαπητοί αναγνώστες κατόπιν δικής σας προτροπής γράφετε αυτό το άρθρο .Γιώργος Κεφαλλονιά ,Μαρίκα Στερεά Ελλάδα,Κωστής  Εύβοια. ,Mark Ynited States Amerika..Για σας που το ζητήσατε γράφετε αυτό το άρθρο.
  • Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.Το έτος 2011 ο κ ΄Αρτεμης Σώρρας καταθέτει στην τράπεζα του Καναδά ένα ομόλογο αξίας ενός τρις εκατομμυρίου ευρό .Όπου και δίδει για λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ το ποσό των 600 δις ευρό προκειμένου να ξεχρεώσει η Ελλάδα τα χρέη της προς το εξωτερικό τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 300 δις ευρό, και με τα υπόλοιπα 300 δις η Ελλάδα να ανακάμψει και να γίνει και παγκόσμια δύναμη όπως της αξίζει . 
  •                       ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ;
  • Η μετοχή αυτή που κατατέθηκε από τον κ Σώρρα ήταν από την Τράπεζα της Ανατολής, όπου και σε παλιότερα άρθρα μου έχω γράψει την ιστορία της εν μέσω των τελευταίων αιώνων (βλέπε  άρθρα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕΡΟΣ Α ΚΑΙ Β)η μετοχή λοιπόν έχει αυτή την μορφή Αυτή η μετοχή που βλέπετε φίλοι μου έχει όντως αξία ενός τρισεκατομμυρίου ευρό.
  • Το θέμα πιο είναι τώρα και γιατί σταματούν τον κ Σώρρα με κάθε τρόπο:
  • Εάν αναγνωρίσει η Ελληνική κυβέρνηση την μετοχή και δεχτεί τα 600 δις από τον κύριο Σώρρα που επαναλαμβάνω δεν είναι πλασματικά είναι πραγματικά τινάζεται το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στον αέρα . 
  •                           ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΤΙΝΑΖΕΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
  • Εάν λοιπόν αναγνωρίσει το Ελληνικό δημόσιο αυτές τις μετοχές και δεχτεί την προσφορά του κ Σώρρα , αμέσως όλες οι υπάρχουσες μετοχές της ανατολής, αποκτούν την αξία του ενός τρισεκατομμυρίου ευρό φτάνει να μην έχουν πάνω τους την κόκκινη σφραγίδα όπως η μετοχή που βλέπετε .
  •                                                   ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΤΟ ΤΩΡΑ 
  • Οι μετοχές αυτής της τράπεζας που έχει ο κΣώρρας στην κατοχή του είναι τον αριθμό 40 (σαράντα) 
  • Την  μετοχή που βλέπετε στην φωτογραφία είναι από αδελφικό μου φίλο ο οποίος πούλησε 3 (τρία) ακίνητα και ξόδεψε όλη την περιουσία του για να αναγνωρίσει αυτές τις μετοχές. Στην κατοχή δε αυτού του ανθρώπου βρίσκονται 170 τέτοιες μετοχές ΑΣΦΡΆΓΙΣΤΕΣ.
  • Εάν λοιπόν ο κ Σώρρας διεκδικεί μέσω των μετοχών που έχει στην κατοχή του το ποσό των 40 τρις ευρό  ,ο φίλος μου πρέπει να διεκδικήσει το ποσό των 170 τρις ευρό οι δε έτεροι που έχουν στην κατοχή τους κάποιες μετοχές της ανατολής που δεν είναι σε μεγάλο αριθμό, όπως ο κ στην Ρόδο και ο κ στην Χίο που εκκρεμούν δικαστήρια για το θέμα και οι έξυπνοι δικηγόροι της Εθνικής παίρνουν συνέχεια αναβολές,(δεν αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους) θα πρέπει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ,να πληρώσει περίπου 212 τρις ευρό .Και όχι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν τα δικαιούνται ,τα δικαιούνται και μάλιστα εκατό τοις εκατό. Αφού έχουν τις μετοχές στην κατοχή τους ,το θέμα είναι αγαπητοί αναγνώστες που θα βρει η εθνική αυτά τα χρήματα που το σημερινό μετοχικό της κεφάλαιο είναι 200 δις ευρό.
  • Εδώ λοιπόν είναι το μέρος που πονάει ,γιατί;Επειδή αυτές οι μετοχές πολλαπλασίασαν την αξία τους εν μέσω των αιώνων .Κάποια οικογένεια θέλησε να σφετεριστεί την αξία τους , μόνο και μόνο να πολλαπλασιάσει την περιουσία της και να διοικεί την παγκόσμια οικονομία  .
  • Η οικογένεια αυτή  είναι οι (ROTHCHILD) μια οικογένεια κομπιναδόρων που σφετερίζεται την διεθνή οικονομία τα τελευταία 320 χρόνια 
  • Σε αυτούς οφείλονται οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι Όπου χρηματοδοτούσαν τους Γάλλους τους Αγγλους και τους Γερμανούς,με τις τράπεζες που είχαν στις χώρες τους 
  • Σε αυτούς οφείλετε ο κομμουνισμός στην Ρωσία ,γιατί ο τότε τσάρος δεν ήθελε, και πολύ καλά έκανε, να μπει στην τότε ενωμένη Ευρώπη των (ROTHCHILD) 
  • O (KARL MAX) το κομουνιστικό μανιφέστο το πήρε από διευθυντή των (ROTHCHILD), και έκανε τον κομμουνισμό στην Ρωσία με την συμφωνία ότι θα εξαλειφθούν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί όπως και έγινε
  • Χρηματοδότησαν επίσης και την Ελληνική επανάσταση το 1821
  • Και ίδρυσαν με την απελευθέρωση την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος αλλά και την Τράπεζα Ανατολής.Οπού και έπαιξαν την μεγαλύτερη κομπίνα μέσω των αιώνων προκειμένου να σφετεριστούν τον χρυσό των Ελλήνων αλλά και την ακίνητη περιουσία τους ειδικά των  Ελλήνων από τις χαμένες πατρίδες αλλά και της Αιγύπτου και των υπολοίπων χωρών της Ανατολής.
  • Ο σφαγιασμός των Ελλήνων από τους χαζά ρους και τους Τούρκους  καθώς και η διάλυση όλων των περιουσιακών στοιχείων τους πρέπει να ήταν από αυτή την οικογένεια .
  • Όλοι οι τότε Έλληνες που ζούσαν στις χαμένες πατρίδες ,με το ξέσπασμα του πολέμου πήγαν και κατέθεσαν τα λεφτά τους τα εργοστάσια τους άλλα πάνω από όλα τον χρυσό τους και τις μετοχές που είχαν της τράπεζας της Ανατολής στα  ομώνυμα υποκαταστήματα της τράπεζας με την ελπίδα ότι δεν θα έχαναν τα λεφτά τους .
  • Η εντολή ΄'ομως ήταν απλή σκοτώστε τους Έλληνες που κατέθεσαν την περιουσία τους σε μας.Και όντως έτσι έγινε .ακόμα και σήμερα η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος έχει ακίνητα στην Κων/λη αλλά και σε άλλα μέρη από τις χαμένες πατρίδες ,που δεν τα διεκδίκησε ποτέ κανείς ,αφού οι κάτοχοι τους σφαγιάστηκαν από τους χαζά ρους και τους Τούρκους. 
  • Πως πήρε η Εθνική αυτά τα ακίνητα ;Φυσικά με την εξαγορά της Τράπεζας της ανατολής,Και με την ελπίδα οτι οι μετοχές της τράπεζας της Ανατολης θα εχουν χαθει εν μέσω του πολέμου και της καταστροφής των Ελλήνων.
  • Να όμως που κάποιες μετοχές της ανατολής επιβίωσαν στα χέρια απλών ανθρώπων ,που ίσως να μην ξέραν την αξία τουσ μέχρι σήμερα η αν την ήξεραν το παρακράτος της εθνικής και των (ROTHCHILD), να τους ανάγκαζε να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό
  • Ωσπου ήρθε ο κΑρτεμης Σώρρας και έβγαλε το θέμα στην επιφάνεια με την έξυπνη δωρεά του στο Έλληνικο δημόσιο .
  •   ΤΙ ΦΟΒΑΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • Τι άλλο τους (ROTHCHILD),και αυτό γιατί ;Επειδή την επόμενη ημέρα η Ελλάδα θα είναι ξεχρέωτη  και δεν θα μπορούν  να την ελένχουν οικονομικά ,επίσης θα πρέπει να πληρώσουν τόσα χρήματα για αυτές τις  μετοχές που είναι περίπου η παγκόσμια οικονομία για την επόμενη δεκαετία.
  • ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΕ ΣΩΡΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΣΑΣ 
  •                                          ΦΙΛΙΚΑ
  •                       ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ Ι ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

Ομολογία ΣΟΚ από Τσόμσκι: το μέλλον της Ελλάδος προδιαγεγραμμένο ανεξαρτήτως εκλογών!


Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν οτι η Ελλάδα δεν πάει καλά , οι
πολιτικοί μας παρ'ολα αυτά είναι αισιοδοξοι .
Ας διαβάσουμε , λοιπόν , τι είπε στην διάλεξή του στην Βόννη ο Νοαμ Τσομσκι .

“Οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο.”

Ομολογία ΣΟΚ: το μέλλον της Ελλάδος προδιαγεγραμμένο ανεξαρτήτων εκλογών! Στα νύχια της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα...
Με θέμα το μέλλον της δημοκρατίας και κομβικά σημεία τις αγκυλώσεις της στην Ευρώπη της κρίσης αλλά και στις ΗΠΑ, μίλησε ο Νόαμ Τσόμσκι σε ειδική εκδήλωση του Global Media Forum της DW στη Βόννη.

“Χάραξη πορείας προς ένα δίκαιο κόσμο-Ανανοηματοδοτώντας τη δημοκρατία”.

Αυτός ήταν ο τίτλος της πολυεπίπεδης διάλεξης του Αμερικανούς πολιτικού φιλοσόφου και ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) Νόαμ Τσόμσκι στο Global Media Forum της Deutsche Welle στη Βόννη.

Στη σκιά της ευρωκρίσης και των διαδηλώσεων στην Τουρκία αλλά και με φόντο την επίσκεψη Ομπάμα στο Βερολίνο, ο αμερικανός φιλόσοφος σχολίασε “όλα εκείνα τα θέματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά καταλήγουν τελικά να γίνονται ψιλά γράμματα”.

Αποφεύγοντας τα κλισέ και τις ακαδημαϊκές μακρηγορίες, ο 85 ετών πλέον διανοητής ανέλυσε με ενάργεια πτυχές της κρίσης του κοινοβουλευτισμού, τις στρεβλώσεις της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και του ρόλου των ΜΜΕ. Δε δίστασε να μιλήσει με οξεία γλώσσα κατά της αμερικανικής “ρητορείας της τρομοκρατίας” που έχει γίνει το βασικότερο “εξαγώγιμο προϊόν” των ΗΠΑ από το 1945 και μετά, ασκώντας δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα και των προκατόχων του.

Η Ευρώπη στο έλεος της μακροοικονομίας

Σημείο εκκίνησης ήταν η γηραιά ήπειρος, στο συγκείμενο της οικονομικής κρίσης. “Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το ζητούμενο είναι η εργασία. Για τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όμως, το διακύβευμα έγκειται στη μείωση των ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική. Και ως προς αυτό η Ευρώπη βρίσκεται σε αλγεινότερη κατάσταση σε σχέση με τις ΗΠΑ”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι το κέντρο βάρος στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μετατοπιστεί ανεπιστρεπτί από την πολιτική στην οικονομία, η οποία αποτελεί το αδιαπραγμάτευτο πρόταγμα. Στις χώρες της κρίσης ήρθαν αίφνης στο προσκήνιο τα ασαφή όρια μεταξύ σύγχρονης αριστεράς και δεξιάς ως προς την κατάστρωση πολιτικών, ώστε οι βασικοί ιδεολογικοί διαχωρισμοί να καθίστανται πλέον δυσδιάκριτοι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό ανέφερε την Κύπρο και τις πρόσφατες περιπέτειές της.

Η άρση των διαφορών και η σύγκλιση εν τέλει αριστεράς και δεξιάς έγκειται στο γεγονός ότι “οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύονται να ακολουθούν προγράμματα μακροοικονομικής φύσης, τα οποία θέτει η Κομισιόν”. Αυτό συνεπάγεται την επιλογή σκληρής λιτότητας και αύξησης των φόρων σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως “πολιτικού χρώματος”.

Ο Αμερικανός διανοητής εκτιμά πως οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αποτυχημένοι και πως η αναγωγή τους στην αυθεντία διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε αρνητικές επιπτώσεις. Κατά τον Τσόμσκι, “το θεωρητικό μοντέλο των λεγόμενων συστημικών κινδύνων, κατά το οποίο εάν αποτύχει μία οικονομική διαπραγμάτευση, το συνολικό σύστημα καταρρέει” είναι προβληματικό και δρα εις βάρος της παραγωγικής οικονομίας.

«Τρίτο κόσμο» θυμίζουν τα κοινοβούλια της Ευρώπης

Όλες αυτές οι μεταμορφώσεις στα σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης έχουν βέβαια και ένα υψηλό τίμημα: “την σταδιακή απώλεια της δημοκρατίας”. Η αντιπροσώπευση εξαντλείται -στην Ευρώπη προσφάτως ενώ στις ΗΠΑ σχεδόν εξ υπαρχής -στην εκπροσώπηση οικονομικών συμφερόντων.

“Μόλις του 1/10 του 1%, στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει. Αυτό σημαίνει πως καθορίζουν την πολιτική. Έτσι η δημοκρατία μετατρέπεται σε πλουτοκρατία” με συνέπεια να παρατηρείται μία συνεχής “παρακμή των δικαιωμάτων των πολιτών”.

Στις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης, παρατηρεί ο Τσόμσκι, “οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο, ακριβώς όπως και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που διοικούνται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα” υπογραμμίζοντας ωστόσο σκωπτικά πως “η ίδια η Ευρώπη επέλεξε να γίνει έτσι. Δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει”.

Ο Tσόμσκι αναφέρθηκε και σε πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal περί “εξαφάνισης της δημοκρατίας από την Ευρώπη”, σύμφωνα με το οποίο:

“Γάλλοι, Ισπανοί, Ιρλανδοί, Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Έλληνες, Σλοβάκοι, Σλοβένοι και Κύπριοι έχουν, ο καθένας στο δικό του μέτρο, καταψηφίσει πολλά από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη βάση του οικονομικού μοντέλου της ευρωζώνης από τότε που ξέσπασε η κρίση. Εντούτοις οι οικονομικές πολιτικές έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με τις διαδοχικές εναλλαγές στην εξουσία περισσότερων κομμάτων”.

Η πραγματική συναίνεση και τα ΜΜΕ

Ο Νόαμ Τσόμσκι δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η οποία δίνει την εντύπωση να πορεύεται σπασμωδικά, δεχόμενη κλυδωνισμούς από εξωπολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Το ίδιο παρατηρεί και στις ΗΠΑ αλλά και σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες του “υπαρκτού καπιταλισμού”, όπως τις αποκαλεί.

Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στέλνουν, για τον Αμερικανό φιλόσοφο, ένα θετικά μήνυμα υπέρ της διασφάλισης μίας δημοκρατικής δημόσιας σφαίρας, η οποία θα υπερτερεί από οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον. Στην κάλυψη της απόστασης μεταξύ πολιτών και όλων όσων χαράσσουν κυβερνητική πολιτική, σημαντικός είναι ο ρόλος των ανεξάρτητων ΜΜΕ, του πλέον καθοριστικού παράγοντα σήμερα στη διαμόρφωση και συχνά επιβολή πολιτικής και ηθικής νόρμας.

Τα ΜΜΕ καλούνται να συνδράμουν υπεύθυνα στη διαμόρφωση πραγματικής και όχι πλασματικής συναίνεσης, παρουσιάζοντας στους πολίτες μόνο “την αλήθεια για όλα τα σημαντικά γεγονότα. Κάτι το οποίο είναι σχετικά εύκολο”.

activistika.blogspot.gr

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΡΙΕΣ .....................

Σαν ένας απλός πολίτης αυτής της ΠΑΝΕΜΟΡΦΗΣ χώρας  , που λέγεται Ε Λ Λ Α Δ Α, έχω 
κάποιες απορίες , ίσως για άλλους εύλογες για άλλους " ανούσιες " .
 Πρώτον και κυριώτερο ( κατά την γνώμη μου ) , γιατί ο Πρωθυπουργός μας όταν ήταν αρχηγός 
της ΠΟΛ.ΑΝ. έλεγε ότι " δεν χρειάζονται τόσοι βουλευτές στην Ελλάδα , πρέπει να μειωθεί ο 
αριθμός " ; Σήμερα που έγινε Πρωθπουργός , γιατί δεν προτείνει τροποποιήση του Συντάγματος ,
για μείωση του αριθμού των βουλευτών ; Σημειωτέον οτι η Πορτογαλία με τον ίδιο περίπου 
πληθυσμό έχει 160 ( αν δεν κάνω λάθος ).
Με την μείωση των βουλευτών δεν θα εχει το κράτος λιγότερα έξοδα ;
Τι εννοεί ο Πρωθυπουργός όταν λέει " ανάκαμψη " ; 
Μήπως την αύξηση της ανεργίας , το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, την υπερφορολόγηση ,
τι εννοεί ; 
Εαν έρθουν επενδυτές απο το εξωτερικό ( μικρές οι πιθανότητες λόγω υψηλής φορολογίας ),
θα κάνει κάποιο αρμόδιο όργανο έλεγχο , αν οι επενδύσεις θα είναι μακρας διαρκείας η 
ευκαιριακές ;
Ποιός ο ρόλος της Τραπέζης Ελλάδος στα " επισφαλή δάνεια " , και ποια η εποπτία της ;
Γιατί γίνεται τόση συζήτηση ΣΗΜΕΡΑ , για τα εκατομύρια των εξοπλισμών και τις " μίζες " , 
και προκαλούν τον Ελληνα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 500,00 η 600,00 ευρώ τον 
μήνα ; Τα ελεγκτικά όργανα τι έκαναν τόσο καιρό η μήπως δεν υπήρχαν ; 
Γιατί ΣΗΜΕΡΑ έλεγχο και οχι απο ΧΘΕΣ ;
Ολα τα κράτη της Ευρώπης και οι Η.Π.Α. εχουν χρέη μεγαλύτερα απο την Ελλάδα , δεν μπήκαν 
όλα στο Δ.Ν.Τ. και άλλα που μπήκαν έφυγαν ( π.χ. Ιρλανδία ) , εμείς γιατί παραμένουμε ;
Μπήκαμε στην Ο.Ν.Ε. με ψεύτικα στοιχεία ( όπως καταγγέλουν οι αρμόδιοι ) , και πήραμε 
ένα νόμισμα πολύ ακριβό για τους Ελληνες . 
Δεν μπήκαν στην Ο.Ν.Ε. όλα τα κράτη της Ε.Ε. , έκαναν δημοψηφίσματα και όπου ο ΛΑΟΣ
 είπε " οχι " δεν μπήκαν . 
Γιατί στην Ελλάδα δεν κάναμε δημοψήφισμα ; 
Μετα την ένταξη μας στο ευρώ , διπλασιάστηκαν ολες οι τιμές , χωρίς παράλληλα να 
διπλασιαστούν οι αμοιβές μας .......................................... Γ Ι Α Τ Ι ;
Αυτές είναι μερικές απορίες σε άλλη ανάρτηση , τις υπόλοιπες .

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Αλκυονίδες ημέρες


Οι ζεστές μέρες που έχουμε μέσα στην καρδία του χειμώμα , τον Ιανουάριο , λέγονται " Αλκυονίδες" . Ας δούμε λοιπόν με την βοήθεια της WIKIPEDIA τι γράφει η μυθολογία μας .

Η Αλκυόνη, το πουλί απ' το οποίο πήραν το όνομά τους οι Αλκυονίδες.
Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες συνηθέστερα ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.
Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους ("αλκυόνιαι") από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού. Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατα τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου. Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.
Από καθαρά μετεωρολογική άποψη οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλλειψαν τελείως όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διαστήμα 14 αίθριων ημέρων, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.
Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου, μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.

Αλκυόνη (μυθολογία)

Η Αλκυόνη ψάχνει τον σύζυγό της, έργο του H. J. Draper.
 
Η Αλκυόνη στην ελληνική μυθολογία ήταν σύζυγος του Κύηκα και κόρη του Αιόλου. Με τον Κύηκα ζούσε πολύ ευτυχισμένη και η αγάπη τους ήταν πρότυπο για όλους.
Μια μέρα, ο Κύηκας βγήκε στο πέλαγος για ψάρεμα. Μάταια τον παρακαλούσε η Αλκυόνη να μην πάει γιατί είχε ένα άσχημο προαίσθημα. Εκείνος πήγε και όντως σηκώθηκαν δυνατοί άνεμοι και βύθισαν το πλοίο του. Η Αλκυόνη που παρακολουθούσε από μακριά τη σκηνή μόλις είδε το πλοίο του να χάνεται μέσα στην απελπισία της έπεσε από ενα βράχο και σκοτώθηκε.
Επειδή η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή, οι θεοί τους λυπήθηκαν και τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά, τις γνωστές μας αλκυόνες. Μάλιστα επειδή οι αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους .Οι ζεστές αυτές μέρες του Γενάρη ονομάστηκαν γι' αυτό το λόγο αλκυονίδες μέρες.

ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟ ( Κ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ )

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ (1868-1894):
Ποιητὴς καὶ πεζογράφος ἀπὸ τὴν ΗΠΕΙΡΟ !!!!!!!!!!!!!!!

Στὸ Σταυραητό

Ἀπὸ μικρὸ κι ἀπ᾿ ἄφαντο πουλάκι, σταυραητέ μου,
παίρνεις κορμὶ μὲ τὸν καιρὸ καὶ δύναμη κι ἀγέρα
κι ἁπλώνεις πῆχες τὰ φτερὰ καὶ πιθαμὲς τὰ νύχια
καὶ μέσ᾿ στὰ σύγνεφα πετᾶς, μέσ᾿ στὰ βουνὰ ἀνεμίζεις
φωλιάζεις μέσ᾿ στὰ κράκουρα, συχνομιλᾶς μὲ τἄστρα,
μὲ τὴν βροντὴ ἐρωτεύεσαι, κι ἀπιδρομᾶς καὶ παίζεις
μὲ τἄγρια ἀστροπέλεκα καὶ βασιλιᾶ σὲ κράζουν
τοῦ κάμπου τὰ πετούμενα καὶ τοῦ βουνοῦ οἱ πετρίτες.

Ἔτσι ἐγεννήθηκε μικρὸς κι ὁ πόθος μου στὰ στήθη,
κι ἀπ᾿ ἄφαντο κι ἀπ᾿ ἄπλερο πουλάκι σταυραητέ μου,
μεγάλωσε, πῆρε φτερά, πῆρε κορμὶ καὶ νύχια
καὶ μοῦ ματώνει τὴν καρδιά, τὰ σωθικά μου σκίζει
κι ἔγινε τώρα ὁ πόθος μου ἀητός, στοιχειὸ καὶ δράκος
κι ἐφώλιασε βαθιὰ - βαθιὰ μέσ᾿ στ᾿ ἄσαρκο κορμί μου
καὶ τρώει κρυφὰ τὰ σπλάγχνα μου, κουφοβοσκάει τὴν νιότη.

Μπεζέρισα νὰ περπατῶ στοῦ κάμπου τὰ λιοβόρια.
Θέλω τ᾿ ἀψήλου ν᾿ ἀνεβῶ ν᾿ ἀράξω θέλω, ἀητέ μου,
μέσ᾿ στὴν παλιά μου κατοικιά, στὴν πρώτη τὴ φωλιά μου,
Θέλω ν᾿ ἀράξω στὰ βουνά, θέλω νὰ ζάω μ᾿ ἐσένα.
Θέλω τ᾿ ἀνήμερο καπρί, τ᾿ ἀρκούδι, τὸ πλατόνι,
καθημερνή μου κι ἀκριβὴ νὰ τἄχω συντροφιά μου.
Κάθε βραδούλα, κάθε αὐγή, θέλω τὸ κρύο τ᾿ ἀγέρι
νἄρχεται ἀπὸ τὴν λαγκαδιά, σὰν μάνα, σὰν ἀδέρφι
νὰ μοῦ χαϊδεύει τὰ μαλλιὰ καὶ τ᾿ ἀνοιχτά μου στήθη.

Θέλω ἡ βρυσούλα, ἡ ρεματιά, παλιὲς γλυκές μου ἀγάπες
νὰ μοῦ προσφέρνουν γιατρικὸ τ᾿ ἀθάνατα νερά τους.
Θέλω τοῦ λόγγου τὰ πουλιὰ μὲ τὸν κελαϊδισμό τους
νὰ μὲ κοιμίζουν τὸ βραδύ, νὰ μὲ ξυπνοῦν τὸ τάχυ.
Καὶ θέλω νἄχω στρῶμα μου, νἄχω καὶ σκέπασμά μου
τὸ καλοκαίρι τὰ κλαδιὰ καὶ τὸν χειμώ᾿ τὰ χιόνια.

Κλωνάρια ἀπ᾿ ἀγριοπρίναρα, φουρκάλες ἀπὸ ἐλάτια
θέλω νὰ στρώνω στοιβανιὲς κι ἀπάνου νὰ πλαγιάζω,
ν᾿ ἀκούω τὸν ἦχο τῆς βροχῆς καὶ νὰ γλυκοκοιμιέμαι.

Ἀπὸ ἡμερόδεντρον ἀητέ, θέλω νὰ τρώω βαλάνια,
θέλω νὰ τρώω τυρὶ ἀλαφιοῦ καὶ γάλα ἀπ᾿ ἄγριο γίδι.
Θέλω ν᾿ ἀκούω τριγύρω μου πεῦκα κι ὀξιὲς νὰ σκούζουν,
θέλω νὰ περπατῶ γκρεμούς, ῥαϊδιά, ψηλὰ στεφάνια,
θέλω κρεμάμενα νερὰ δεξιὰ ζερβιὰ νὰ βλέπω.
Θέλω ν᾿ ἀκούω τὰ νύχια σου νὰ τὰ τροχᾶς στὰ βράχια,
ν᾿ ἀκούω τὴν ἄγρια σου κραυγή, τὸν ἴσκιο σου νὰ βλέπω.
Θέλω, μὰ δὲν ἔχω φτερά, δὲν ἔχω κλαπατάρια,
καὶ τυραννιέμαι, καὶ πονῶ, καὶ σβυιέμαι νύχτα μέρα.

Παρακαλῶ σε, σταυραητέ, γιὰ χαμηλώσου ὀλίγο
καὶ δῶσ᾿ μου τὲς φτεροῦγες σου καὶ πάρε με μαζί σου,
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος!

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΝΤΟΥΡΑΧΑΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ !!!

 


Η Ιερά Μονή Παναγίας Ντουραχάνη
Η Ιερά Μονή Παναγίας Ντουραχάνη facebook share
Σύμφωνα με την Σύμφωνα με την Παράδοση, το 1434, τέσσερα χρόνια 
δηλαδή μετά την οριστική 
υποταγή των Ιωαννίνων στους Τούρκους, 
ο Ντουραχάν πασάς, Μπεϊλέρμπεης της 
Ρούμελης, διέσχισε χειμώνα την Πίνδο 
προερχόμενος από τη Θεσσαλία, για να 
καταστείλει μία τοπική ανταρσία στην Ήπειρο, 
και έφτασε στις ανατολικές όχθες της λίμνης.
Ο Ντουραχάν πασάς, χωρίς να αντιληφθεί ότι βρισκόταν στη λίμνη που είχε παγώσει και 
είχε καλυφθεί, φαίνεται από το χιόνι, διάβηκε με όλο του το στρατό τη λίμνη και
διαπεραιώθηκε 
στην απέναντι όχθη.

Όταν πληροφορήθηκε τον κίνδυνο που διέτρεξε, απέδωσε τη σωτηρία του σε κάποιο
εικονοστάσι της Παναγίας που βρισκόταν στο σημείο από όπου διαπεραιώθηκε
και από ευγνωμοσύνη ίδρυσε στη θέση
 εκείνη την ομώνυμη μονή, την Παναγία Ντουραχάνη.

Η παράδοση δεν είναι εντελώς απίθανη, αν και η διάβαση του Ζυγού το χειμώνα για τακτικό στρατό,
 και μάλιστα σε βαρυχειμωνιά, είναι δυσχερέστατη, αν όχι αδύνατη.
 Σε παλιότερες ενθυμήσεις αναφέρεται γενικό πάγωμα της λίμνης κατά τα έτη
1540, 1687, 1700, 1864, 1869 και τελευταία η λίμνη ξαναπάγωσε στα 1929 και 1959.

Αναφέρεται ότι το 1482 μοναχός της Μονής ήταν ο Ανατόλιος.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ !!!!

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ !!!!!!!!!!!!!
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
6ος αιώνας
ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ
Η ίδρυση της πόλεως των Ιωαννίνων, αποδίδεται στον Ιουστινιανό, τον 6ο αιώνα μ.Χ., με μετοικεσία κατοίκων της Ευροίας. Η πρώτη παρουσία της πόλεως με την ονομασία Ιωάννινα, στις ιστορικές πηγές, συναντάται στα πρακτικά της συνόδου του 879, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη, σε δημοσιευθέν σιγίλιο, του έτους 1020, του αυτοκράτορα Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου
6ος – 1082

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Κατά την Βυζαντινή περίοδο και για πολύ ακόμα χρονικό διάστημα, η πόλη των Ιωαννίνων φέρεται ότι περιοριζόταν μόνον εντός του φρουρίου.
1082
Tα Ιωάννινα καταλαμβάνονται από τον Βοημούνδο, γιο του Ροβέρτου Γυισκάρδου.
1185
Πιθανολογείται καταστροφή των Ιωαννίνων, από το Νορμανδικό πεζικό, υπό την αρχηγία του Γουλιέλμου Β' - βασιλιά της Σικελίας.
1204
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Κατάληψη από τον Μιχαήλ Άγγελο Κομνηνό, ο οποίος εγκαθιδρύει έτσι την δυναστεία των δεσποτών της Ηπείρου, με πρωτεύουσα την Άρτα.
Έκτοτε, τα Ιωάννινα θ' ακολουθήσουν τις ιστορικές εξελίξεις του Δεσποτάτου της Ηπείρου, το οποίο, εκτεινόμενο από το Δυρράχιο μέχρι τη Ναύπακτο θα διαδραματίσει τον ρόλο του Βυζαντινού προπυργίου, ενάντια στις αλλεπάλληλες επιδρομές των Φράγκων, Βενετών, Αλβανών και Σέρβων.
Επί των ημερών του Μιχαήλ Α' του Αγγέλου, τα Ιωάννινα φέρονται να αναπτύσσονται και να ευημερούν. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, κατά την περίοδο αυτή, συγκεντρώνονται στα Ιωάννινα επίσημοι και λόγιοι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, μετά την κατάληψη αυτής, από τους Φράγκους. Επίσης, κατά την περίοδο αυτή -περί το1206- σημειώνεται ανακαίνιση των τειχών του φρουρίου και ίδρυση, στη μεν Μονή Σπανού -της Σχολής Φιλανθρωπινών, στην δε αρχαιότατη Μονή του Αγίου Νικολάου Στρατηγοπούλου, της ομώνυμης Σχολής.
1265
Τα Ιωάννινα παραχωρούνται, από τον Νικηφόρο Α' Άγγελο Κομνηνό, στον αυτοκράτορα της Νίκαιας -Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο.
1282
Μετά τον θάνατο του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου, τα Ιωάννινα επανέρχονται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, υπό την εξουσία του Νικηφόρου Α' Αγγέλου Κομνηνού. Κατά την περίοδο αυτήν, σημειώνεται και η μεταφορά της έδρας του εκκλησιαστικού πρωθιερέα του Δεσποτάτου στα Ιωάννινα, η επισκοπή των οποίων φαίνεται να αναβαθμίζεται σε μητρόπολη, λόγω της ιδρύσεως στη Ναύπακτο καθολικής αρχιεπισκοπής, με την παραχώρηση της πόλης στον Φίλιππο Ταραντίνο.
1296
Με τον θάνατο του Νικηφόρου Α' Αγγέλου Κομνηνού, αναλαμβάνει την εξουσία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, η χήρα του Άννα -ως επίτροπος του γιου τους Θωμά Α'. Κατά την διάρκεια της επιτροπείας της, επιτυγχάνεται η υποστήριξη των Βυζαντινών, προς αποφυγή των πιέσεων των Ανδεγαυών. Έτσι, στέλνεται, στα Ιωάννινα, αυτοκρατορικός στρατός, υπό τον Ιωάννη Λάσκαρη, ο οποίος στη συνέχεια κηδεμονεύει το Δεσποτάτο, σύμφωνα με τις θελήσεις του αυτοκράτορα του Ανδρόνικου Β'.
1318
Με την δολοφονία του Θωμά Α', τελευταίου της δυναστείας των δεσποτών της Ηπείρου, Αγγέλων Κομνηνών, τα Ιωάννινα γίνονται μήλον της έριδος μεταξύ Βυζαντινών, Ανδεγαυών και Σέρβων. Τελικά, τα Ιωάννινα εντάσσονται στο Βυζάντιο, ύστερα από την επέμβαση του Ιωάννη Συργιάννη από το Βεράτιο, ο οποίος έπεισε τους Ιωαννίτες, να δηλώσουν πίστη και υποταγή στον Ανδρόνικο Β', ώστε να αποκτήσουν την ευμένειά του. Σ' αυτή τη συμφωνία υποταγής, οφείλονται τα δύο χρυσόβουλα (1319 και 1321) του Ανδρόνικου Β', τα οποία είναι πολύ αποκαλυπτικά για την ιστορία των Ιωαννίνων και για την εξέλιξη των φεουδαρχικών σχέσεων.
1319-1339
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Κατ΄αυτήν την περίοδο, ανέλαβαν την εξουσία στα Ιωάννινα διαδοχικά, ο Νικόλαος Ορσίνι, επονομασθείς -Ιωάννης Β' Κομνηνός Αγγελοδούκας, η σύζυγος του Άννα Παλαιολογίνα -ως επίτροπος του γιου τους Νικηφόρου Β', και τέλος ο Ιωάννης Άγγελος.
1339
ΣΕΡΒΟΚΡΑΤΙΑ

Η Βυζαντινή κυριαρχία στα Ιωάννινα, διακόπτεται λόγω καταλήψεώς της από τους Σέρβους. Ήπειρος, Θεσσαλία και Μακεδονία καταλαμβάνονται από τον Σέρβο κράλη –Στέφανο Ντουσάν (1331-1355). Η Σερβοκρατία διευκολύνει την κάθοδο Αλβανικών ομάδων, οι οποίοι εισβάλλουν και εποικίζουν την Ήπειρο, εξοντώνοντας και εκδιώκοντας τον Ελληνικό πληθυσμό.
1359
ΗΤΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Ο Νικηφόρος Β' (1356-1359), γιός του δεσπότη της Ηπείρου –Ιωάννη Β΄ -Δούκα Ορσίνι, μετά τον θάνατο του κράλη Στέφανου Ντουσάν, προσπαθεί να ανακόψει την Αλβανική εισβολή και εποικισμό της Ηπείρου, πολεμώντας και επανασυνοικίζοντας τους εκδιωχθέντες Έλληνες. Δυστυχώς η προσπάθεια αποτυγχάνει, όταν ο Νικηφόρος Β΄ ηττάται και πεθαίνει στην μάχη του Αχελώου το 1359. Ανεμπόδιστοι πλέον οι Αλβανοί, κατέρχονται και εκδιώκουν τους Έλληνες από τις πατρογονικές τους εστίες στην Ήπειρο. Οι Αλβανικοί εποικισμοί, υποχρεώνουν ευάριθμες αρχοντικές οικογένειες που κατοικούσαν στην περιοχή της Βαγενετίας (η περιοχή απέναντι από την Κέρκυρα σε αρκετό βάθος), να καταφύγουν στα Γιάννινα.
1367
Παραχώρηση των Ιωαννίνων από τον νέο Σέρβο ηγεμόνα –Συμεών Ούρεση, στον γαμπρό του -Θωμά Πρελούμπο, ή Πρελούμποβιτς, και της νότιας Ηπείρου στους Αλβανούς αρχηγούς των οίκων Μπούα και Λιώσα. Η εξουσία του Πρελιούμποβιτς, ανεδείχθη τυραννικότατη, αφού κατεδίωξε άγρια και φορολόγησε τους Ιωαννίτες, εξόρισε τον μητροπολίτη τους και δήμευσε την εκκλησιαστική περιουσία, την οποία μοίρασε στους Σέρβους οπαδούς του. Στόχος του Σέρβου δεσπότη της Ηπείρου Πρελιούμποβιτς ήταν, η εξασθένιση και αποδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου και η εθνολογική αλλοίωση.
Έναντι αυτού του στυγνού καθεστώτος, οι Αλβανοί Ιωαννίτες φέρονται, κατά πληροφορία, ότι ζήτησαν προστασία από τους, Αλβανούς φυλάρχους. Έτσι, αρχίζουν οι αλβανικές επιδρομές κατά των Ιωαννίνων, οι οποίες οδήγησαν τον Θωμά Πρελιούμποβιτς, το 1375, σε επισκευή και ανακαίνιση του φρουρίου των Ιωαννίνων.
1380
Οι Αλβανικές επιδρομές και η εμφάνιση των Οθωμανών στον Ελλαδικό χώρο, οδηγούν τον Πρελιούμποβιτς σε προσέγγιση με τον Εμμανουήλ Β΄ Παλαιολόγο.
1384
Η τυραννική δεσποτεία του Θωμά Πρελούμποβιτς λήγει με την δολοφονία του και αναλαμβάνει την εξουσία της πόλης η χήρα του, Μαρία Αγγελίνα Παλαιολογίνα.
1385
Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ

Για να αντιμετωπισθεί η απειλή των επιδρομών των Αλβανών φυλάρχων, γίνεται δεσπότης της πόλεως των Ιωαννίνων ο Έσω ντί Μπουοντελμόντι εκ Φλωρεντίας, κατόπιν προσκλήσεως από τους Έλληνες και Σέρβους άρχοντες των Ιωαννίνων.
Ο νέος ηγεμόνας, επαναφέρει τη μητρόπολη στην έδρα της και εφαρμόζει συνετή διοίκηση απέναντι στους κατοίκους. Όμως, ο Μπουοντελμόντι, πιεζόμενος από τις συνεχείς αλβανικές επιδρομές και πολιορκούμενος από τον Σπάτα, αναγκάζεται να ζητήσει την προστασία του σουλτάνου Μουράτ Α’, οπότε και σημειώνεται η πρώτη παρουσία τούρκικων δυνάμεων στα Ιωάννινα.
1390
Σημειώνονται οι πρώτες Οθωμανικές εισβολές στην Ήπειρο.
1401
Οι Βενετοί κυριεύουν την Πάργα και σταδιακά, πολλά καίρια σημεία της Ηπείρου. Επίσης, αναδύεται στο προσκήνιο ο ανηψιός του Μπουοντελμόντι, κόμης της Κεφαλληνίας και Ζακύνθου –Κάρολος Α΄Τόκκος, που οραματίζεται την ανασύσταση του ελληνικού δεσποτάτου της Ηπείρου και ισχυροποίηση του Ηπειρωτικού ελληνισμού.
1408
Με τον θάνατο του Μπουοντελμόντι, κατά το 1408/9, την εξουσία αναλαμβάνει ο Κάρολος Α’ Τόκκος, δούκας της Κεφαλληνίας, ο οποίος, αφού την χάσει από τον αλβανό Μπούα Σπάτα, την ανακαταλαμβάνει το 1417/8 και τη διατηρεί μέχρι και τον θάνατο του, το 1429. Ο Κάρολος Α’ Τόκκος αναπτύσσει τα Ιωάννινα οικονομικά και πνευματικά και ισχυροποιεί το δεσποτάτο.
1416
Ο Κάρολος Α΄ Τόκκος, πραγματοποιεί επιτυχή εκστρατεία στην Άρτα (1416) και καταλύει την αλβανική κυριαρχία στη Νότια Ήπειρο.
Τον Κάρολο Α’ Τόκκο διαδέχεται ο Κάρολος Β’ Τόκκος (1429-1448).
1431
ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Η σύγκρουση με τους αλβανούς και οι ανταγωνισμοί των αρχοντικών οίκων της Ηπείρου που συχνά συμβιβάζονταν, ή και έκαναν παραχωρήσεις στους Οθωμανούς, δεν επέτρεψε στην δημιουργία ενός αντι-τουρκικού μετώπου. Έτσι, οι Οθωμανοί σταδιακά επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Τα Ιωάννινα καταλαμβάνονται ειρηνικά από τους Οθωμανούς (1431), υπό τον Σινάν Πασά και εγκαθιδρύεται η τούρκικη κυριαρχία που διαρκεί 482 έτη, μέχρι το 1913.
Οι Οθωμανοί δίνουν στους Γιαννιώτες μεγάλα προνόμια: να κατοικούν μέσα στο κάστρο και να ελέγχουν το κανόνι, να είναι απαλλαγμένοι από κάθε βίαιη μεταφορά και από το παιδομάζωμα, να διατηρούν τις εκκλησίες τους, να έχουν εκκλησιαστικό δικαστήριο και να συνεχίζουν να εισπράττουν τα εισοδήματα των γαιών τους, με μόνον όρο –να υπηρετούν την Υψηλή Πύλη.
Επίσης σημαντικό, ήταν και το προνόμιο που επέτρεπε στους χριστιανούς γαιοκτήμονες να κρατήσουν άθικτες τις περιουσίες τους, με την δέσμευση να συμμετέχουν στις στρατιωτικές εκστρατείες του Σουλτάνου.
15ος αιώνας
Μετά την πλήρη επικράτηση των Οσμανών και μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνος, τα υπό τουρκική κυριαρχία Ιωάννινα παρουσιάζουν πτώση και παρακμή, λόγω της αυξανόμενης διαφθοράς του Οθωμανικού κράτους.
1611
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Σημειώνεται το επαναστατικό κίνημα του μητροπολίτη Λαρίσης-Τρίκης Διονυσίου του επονομαζομένου Φιλοσόφου-σκυλοσόφου που δεν στέφεται με επιτυχία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι Οθωμανοί, σε αντίποινα για την εξέγερση του Διονυσίου, καταργούν τα προνόμια των Γιαννιωτών, τους πετούν έξω από το κάστρο και περνούν σε νέο τρόπο «διακυβερνήσεως» της Ηπείρου.
Η υπαίθρια Ήπειρος -περισσότερο, γνωρίζει την Τουρκική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο, καθώς οι βασανισμοί, βιασμοί, δολοφονίες αθώων χωρικών και μοναχών, οι λεηλασίες, η βαριά φορολογία και ο βίαιος εξισλαμισμός, συνθέτουν το πλαίσιο διαβιώσεως των Ελλήνων κατά τον 17ο αιώνα.
Η λύση για τους Ηπειρώτες για να ξεφύγουν από την μανία των Οθωμανών, είναι είτε να μετοικήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε να αποδημήσουν.
Η αλλαγή τρόπου της Οθωμανικής διακυβερνήσεως, επιτρέπει την επανεμφάνιση Αλβανών εποίκων και την εγκατάσταση Εβραίων προσφύγων, που έφευγαν για να ξεφύγουν τους διωγμούς κυρίως από την Ισπανία.
17οςαιώνας
Ο 17ος αιώνας αποτελεί την απαρχή της ακμής των Ιωαννίνων, η οποία κορυφώνεται στο δεύτερο μισό του 18ου, με την ανάπτυξη του εμπορίου και της βιοτεχνίας.
Η ανάπτυξη αυτή οδηγεί σε σημαντική πληθυσμιακή αστική συγκέντρωση.
Επίσης, τα Ιωάννινα παρουσιάζουν και λαμπρή πνευματική παράδοση αιώνων. Ήδη από το 1206 χρονολογείται η ίδρυση δύο σχολών στις Μονές Σπανού κα Ντίλιου, όπου δίδαξαν και μαθήτευσαν επιφανείς λόγιοι και στοχαστές. Με τις σχολές αυτές διατηρήθηκε στην Ήπειρο η ελληνική παιδεία και καλλιεργήθηκαν τα ελληνικά γράμματα και η λόγια παράδοση μέχρι της εποχής του αστικού μετασχηματισμού.
Από τα μέσα του 17ου αιώνα, οι φιλογενείς Ιωαννίτες, επηρεασμένοι από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, χρηματοδότησαν την ίδρυση νέων σχολών στα Ιωάννινα. Έτσι, ιδρύθηκαν, μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, οι σχολές του ηγούμενου Επιφανίου (1648), που αποκαλείται μικρή, η σχολή Γκούμα (1676), που αποκαλείται μεγάλη, η Μαρουτσαία (1746), η Καπλάνειος (1797) και αργότερα η Ζωσιμαία(1828).
17οςαιώνας
Κατά τον 18ο αιώνα, τα Ιωάννινα αναδεικνύονται το σημαντικότερο πνευματικό-πολιτισμικό κέντρο του νέου Ελληνισμού και της προεπαναστατικής πνευματικής Ελλάδας, δεύτερο μετά την Κωνσταντινούπολη. Η εισροή του ελληνικού στοιχείου που αναζητούσε καταφύγιο από τους Οθωμανικούς διωγμούς, αυξάνουν πληθυσμιακά τα Ιωάννινα. Ενδεικτικό της οικονομικής ακμής είναι, ότι οι Γιαννιώτες πραματευτάδες έρχονται πρώτοι από όλους τους Έλληνες πραματευτάδες στην Βενετία.
Η εμφάνιση του Κοσμά του Αιτωλού (1775-1778) και οι περιοδείες του (και από τα Ιωάννινα), με τις προτροπές του για την ίδρυση σχολείων και τόνωση της Χριστιανικής πίστεως, ανακόπτουν τα Οθωμανικά σχέδια και βοηθούν στην επιβίωση της εθνικής αυτογνωσίας και την πνευματική αναγέννηση.
1769
Η ολοκληρωτική καταστροφή της Μοσχοπόλεως (2 Σεπτεμβρίου) και ο γενικευμένος διωγμός των κατοίκων της Βορείου Ηπείρου από Αλβανικές επιδρομές, ωθεί πολλούς να εγκατασταθούν στα Ιωάννινα.
Όσα συνετελέσθησαν επί δυο αιώνες στα Ιωάννινα, επέδρασαν στο ιδεολογικό υπόβαθρο των Ιωαννιτών. Οι συνεχείς διωγμοί και καταπίεση, καθώς και η εισροή προσφύγων και κατατρεγμένων Ελλήνων, ωθεί σε γονιμοποίηση το σπέρμα της επαναστάσεως. Πολλοί από τους Γιαννιώτες, έγιναν θιασώτες των αρχών της Γαλλικής Επαναστάσεως. Η ιδεολογική αυτή μεταβολή, δεν είναι ξένη με τον άμεσο και αναντίρρητο προσανατολισμό των Ιωαννιτών προς την ιδέα της απελευθέρωσης τους και προς τα κηρύγματα του Κοσμά του Αιτωλού, του Ρήγα και της Φιλικής Εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, καταγόταν από τα Ιωάννινα, ούτε ότι από το 1816 και μετά πολλοί έμποροι, πολιτικοί και διανοούμενοι Ιωαννίτες φέρονται να έχουν μυηθεί σ' αυτήν. Εξάλλου, από αδιάψευστες πηγές, καταμαρτυρείται η δράση των Ιωαννιτών Φιλικών, μέσα στην πόλη και μάλιστα μέσα στην αυλή του Αλή πασά. Απ' αυτούς σημαντικότεροι φέρονται οι Μάνθος Οικονόμου, Αλ. Μούτσος, Γ. Τουρτούρης, Ι. Κωλέττης, Ι. Βηλαράς, Σπ. Κολοβός κ.ά.
1787
ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ

Ο Αλή -ο Τεπελενλής, γίνεται μουτεσαρίφης των Ιωαννίνων, και για να εδραιώσει την θέση του, μετά την θεαματική άνοδό του απέναντι στους ισχυρούς αντιπάλους του -μπέηδες της Αλβανίας, φορά το προσωπείο του προστάτη των υποδούλων και συντελεί στην ιστορική αναβίωση της μνήμης του Κοσμά του Αιτωλού, ώστε να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα, με τελικό σκοπό την αυτονόμησή του από την Πύλη.
Επί της εποχής του, κορυφώνεται η αστικοποίηση της πόλεως και τα Ιωάννινα εξελίσσονται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της προεπαναστατικής Ελλάδος.
Ειδικότερα, ο Αλή Πασάς για δική του ασφάλεια και πλουτισμό, περιορίζει αρχικά και κατόπιν διώκει τους μπέηδες τιμαριούχους (σπαχήδες) και διευρύνει τις προϋποθέσεις αστικής αναπτύξεως των Ιωαννίνων. Επισκευάζει το φρούριο (1812 - 1815), ανοίγει δρόμους προς Άρτα, Θεσσαλία και Παραμυθιά, υποτάσσει τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, κτίζει ανάκτορα, ιδρύει στρατιωτική σχολή με Γάλλους καθηγητές, στην οποία έμελλε να φοιτήσουν οι επισημότεροι οπλαρχηγοί της ελληνικής Επανάστασης και ευνοεί την ανάπτυξη των εμπορευματικών σχέσεων. Κατά την εποχή αυτή, η τοπική αγορά των Ιωαννίνων, συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων του Ελλαδικού χώρου.
Πάντως, τα θετικά σημεία της πολιτικής του Αλή Πασά προς τους υπόδουλους, όπως η ανεξιθρησκεία, προώθηση του εμπορίου –έστω με πρωτόγονα μέσα, η προστασία λειτουργίας ελληνικών σχολείων και πολλά άλλα, που αποσκοπούσαν στην διατήρηση λεπτών ισορροπιών, δεν στάθηκαν ικανά να αντισταθμίσουν την βία, την αυθαιρεσία, την τρομοκρατία και την καταπίεση σε όλους τους τομείς διοικήσεως που μεταχειριζόταν ο πανούργος Τεπελενλής και οι γιοι του, όπως πχ το 1809 ο απαγχονισμός του Κατσαντώνη και ο πνιγμός της Κυρα-Φροσύνης.
Τελικώς, αυτός ο πρώην λήσταρχος και ανταγωνιστής των Αλβανών και Τούρκων τοπαρχών, αναδεικνύεται σε μοναδικό κυρίαρχο της περιοχής, -ορίζει τα Ιωάννινα ως πρωτεύουσά του και την ελληνική ως επίσημη γλώσσα του κρατιδίου του και προωθεί το εμπόριο και την βιομηχανία στην Ήπειρο. Είναι η εποχή που τα Γιάννινα γίνονται: «πρώτα στ΄άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα» !
1816
Φοβερή επιδημία πανώλης πλήττει την Ήπειρο, πλήττει και τα Ιωάννινα προκαλώντας κατ΄ εκτίμηση, τον θάνατο του 1/5 των κατοίκων.
1820
Ο Αλή Πασάς, πυρπολεί την πόλη στις 25 Αυγούστου και όλα τα σπίτια –πλήν ενός- χάνονται στις φλόγες.
1822
Οι συνεχείς πολιτικές ερωτοτροπίες του Αλή Πασά με τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) για να τον βοηθήσουν να αυτονομηθεί, δεν επιτυγχάνουν. Αντίθετα οδηγεί στην καταδίκη του για προδοσία (1820), ήττα και τον θάνατο, όταν νικιέται από τον στρατό του Σουλτάνου.
Η πόλη των Ιωαννίνων, υποφέρει από την πολύμηνη (17μήνες) πολιορκία και υφίσταται αρκετές καταστροφές.
1822-1830
Η πτώση του Αλή Πασά, σηματοδοτεί μία περίοδο παρακμής για τα μισο-κατεστραμμένα Γιάννινα.
Κατά την περίοδο της Ελληνικής επαναστάσεως, οι Ιωαννίτες δεν δύνανται να συμμετάσχουν στην εθνεγερσία λόγω της παρουσίας πολυάριθμων τουρκικών στρατευμάτων, που χρησιμοποιούν την Ήπειρο ως βάση εξορμήσεως για τις εκστρατείες τους προς τον επαναστατημένο Ελληνικό νότο.
1830
Η επικράτηση της Ελληνικής επαναστάσεως και η δημιουργία ελεύθερου Ελληνικού κράτους, επιφέρει γενικώς Τουρκικά αντίποινα στην Ήπειρο.
Επίσης, αρχίζει να αφυπνίζεται ο Αλβανικός εθνικισμός και οι συνεχείς στάσεις, εξεγέρσεις και επανάσταση των Αλβανών κατά των Τούρκων, έχουν ως αποτέλεσμα νέα δεινά για τον ελληνικό πληθυσμό.
Από τον συνεχή –χαμηλής εντάσεως πόλεμο που διεξάγεται κατά τόπους στην Ήπειρο αυτήν την περίοδο, συρρέουν πρόσφυγες στην πόλη.
Λόγω της στρατηγικής και οικονομικής σπουδαιότητας της πόλεως, η αποκατάσταση των πολεμικών καταστροφών γίνεται ταχέως και τα Γιάννενα ξαναβρίσκουν την οικονομική και πνευματική τους ακμή.
1854
Επαναστατικό κίνημα Ηπειρωτών καταπνίγεται στο αίμα από τους Οθωμανούς, με αποτέλεσμα νέα δεινά για τους Έλληνες Ηπειρώτες και τους Γιαννιώτες και εξ αυτού και νέα εισροή προσφύγων στην πόλη.
1869
Μεγάλη πυρκαγιά προξενεί σημαντικές καταστροφές, όμως η πόλη ανοικοδομείται.
1838
Ο απαγχονισμός του νεομάρτυρος Γεωργίου.
1870
Έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα που όμως –εκτός της Μακεδονίας- διεξάγεται και στην Ήπειρο και στην Θράκη. Στα Γιάννινα, συγκροτούνται ανταρτικές ένοπλες ομάδες και μυστική εταιρεία.
Η Ηπειρωτική Εταιρεία προετοίμασε καθοριστικά το έδαφος για την νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
1913
Απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Ελληνικό Στρατό 21 Φεβρουαρίου 1913.
Η Τουρκική κατοχή των Ιωαννίνων τελειώνει μετά από 483 χρόνια.
Αποχώρηση από την πόλη των Τουρκογιαννιωτών (Τούρκοι-μουσουλμάνοι, με μητρική γλώσσα την ελληνική), εκτός από μερικές –μετρημένες στα δάκτυλα- οικογένειες.
1917
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στα πλαίσια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η πολυεθνική δύναμη του Γάλλου Στρατηγού Σαράϋ είχε εξαπλωθεί από την Θεσσαλονίκη και είχε καταλάβει μεγάλο τμήμα της Ηπείρου. Η Ιταλία είχε εισβάλλει δια θαλάσσης, με στόχο την ανεξαρτησία της Αλβανίας και την μείωση του Ελληνισμού προς όφελος των Αλβανικών πληθυσμών.
Η Ιταλική κατοχή των Ιωαννίνων, λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου του 1917.
1940
ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Τα Ιωάννινα υφίστανται βομβαρδισμούς από την Ιταλική Αεροπορία και τα γενικότερα δεινά του πολέμου.
1941
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς, τα Ιωάννινα και η Ήπειρος δίδονται στην Ιταλική σφαίρα κατοχής.
1944
25 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ» ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι Γερμανικές κατοχικές αρχές, συγκεντρώνουν ένα μεγάλο τμήμα του Εβραϊκού πληθυσμού (1.850 άτομα) και το στέλνουν στο στρατόπεδο εξοντώσεως του Γ΄ Ράϊχ -Άουσβιτς .
1944 έως σήμερα
Η Ιστορία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου συμβαδίζει με την Ιστορία της υπόλοιπης Ελλάδος.

http://www.ioannina.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | 100 Web Hosting